A Facebook is jelölni fogja a szabályzatát sértő híreket

2020.06.27. 15:18

A Facebook helyi idő szerint pénteken bejelentette, hogy a Twitterhez hasonlóan a jövőben jelölni a szabályzatát sértő hírértékű tartalmakat, szükség esetén pedig az amerikai elnökválasztással kapcsolatos bejegyzésekhez és politikai reklámokhoz is mellékel olyan linkeket, amelyek hiteles információkat tartalmazó oldalakra mutatnak – írja az MTI.

A Facebook egyik szóvivője megerősítette: az új intézkedések értelmében ma már ilyen, hiteles szavazási információkra mutató linkkel látnák el Donald Trump múlt havi, levélszavazatokról szóló bejegyzését is. Trump akkor azt állította, hogy a levélszavazásnak a járványhelyzet miatt sokak által szorgalmazott széleskörű kiterjesztése növelné a választási visszaélések kockázatát. Az üzenet Twitteren is megjelent, amely már akkor felhívta felhasználói figyelmét, hogy ellenőrizzék a bejegyzés valóságtartalmát. Trump ezen eléggé fel is húzta magát, bezárással fenyegetőzött, és rendeletben ment neki a közösségi médiának, az igaz balhé azonban nem ebből lett, hanem abból, hogy a Twitterrel ellentétben a Facebook semmilyen formában nem volt hajlandó korlátozni azt, amit az elnök kiír.

Emiatt az alkalmazottak sztrájkja mellett több kutató is arra kérte Mark Zuckerberget, hogy fontolja meg a gyűlöletkeltés visszaszorítását, ami különösen kardinális kérdéssé vált az Amerika-szerte tomboló tüntetéshullám, és általánosan felfokozott hangulat miatt. Az egyébként is rengeteget kritizált Facebook ellen az elmúlt napokban több nagy cég is bojkottot hirdetett, egyebek mellett a Coca-Cola is bejelentette, hogy legalább 30 napig nem hirdet majd a platformon – és semelyik másik közösségi oldalon sem –, így nem meglepő, hogy a cég valahogy megpróbált lazítani a szorításon.

Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója most leszögezte, hogy az új szabályozás alól a politikusok sem jelentenek kivételt, és hozzátette, hogy a jövőben letiltják mindazokat a rasszista és diszkriminatív hirdetményeket, amelyek valamely faji vagy vallási hovatartozás, szexuális orientáció vagy bevándorlói státusz alapján megnevezett csoportot mások biztonságát vagy egészségét veszélyeztető fenyegetésként tüntetnek fel.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM