A Facebook és a WhatsApp nem ad ki többé információkat a hongkongi felhasználókról

2020.07.06. 21:59

A Facebook és a WhatsApp ezentúl nem ad információkat a felhasználóiról a hongkongi hatóságoknak - írja a két cég közleményei alapján az MTI.

A cégek  szerint nem adnak információkat sem a hongkongi kormányzattól, sem bármely hongkongi hatóságtól érkező megkeresésekre. A döntés mindaddig érvényben marad, amíg nem születik újabb értékelés a kínai parlament által nemrégiben elfogadott és amerikai megítélés szerint Hongkongra kényszerített új nemzetbiztonsági törvény következményeiről.

A Facebook kiemelte: döntésével lényegében azt a világban alkalmazott gyakorlatot követi, amely a felhasználókat érintő információkat kérő kormányzatokra vonatkozik, ami szerint a kormányzatoktól kért információkat általában egyenként vizsgálják meg, és mérlegelik a helyi körülményeket, illetve az emberi jogokra vonatkozó nemzetközi normák érvényesülését. Egyes esetekben azonban, amikor tartani lehet az emberi jogok megsértésétől vagy nem maradéktalan tiszteletben tartásától, a különböző médiumok meg szokták tagadni az információ-szolgáltatást.

A Facebook és a WhatsApp szerint Hongkong esetében az emberi jogi aggodalmak miatt felfüggeszti még az egyedi esetek mérlegelését is. A két cég szerint nemcsak az új nemzetbiztonsági törvény "mély elemzésére" van szükség, hanem nemzetközi emberi jogi szakértők véleményének meghallgatására is.

 A Facebook külön szólt a szólásszabadság jogának biztosításáról, a WhatsApp pedig azt hangsúlyozta, hogy az embereknek joguk van az internetes magánbeszélgetéshez.

A bizalom megőrzése soha nem volt olyan fontos, mint manapság, és mi határozottan kitartunk amellett, hogy biztonságos magánbeszélgetéseket biztosítunk hongkongi felhasználóinknak is

- fogalmazott a WhatsApp.  • Tippek
  • Hírek