Kiszivárgott egy Facebookot elmarasztaló független jelentés

2020.07.08. 15:59

Egy független vizsgálat szerint a Facebook nem tett eleget a diszkrimináció ellen, néhány döntése pedig visszaveti az emberi jogok érvényesülését – írja az MTI a New York Times cikke nyomán. A lap a közzététel előtt szerezte meg a százoldalas jelentést.

A vizsgálat eredménye valószínűleg további nyomásként nehezedik a Facebookra, amelyet már most is közel 900 hirdető bojkottál, köztük olyan óriásvállatok, mint a Coca-Cola, mert szerintük elősegíti a gyűlöletbeszédet azzal, hogy nem képes kellő hatékonysággal fellépni ellene.

A Facebook egyik szóvivője azt mondta, hogy a vizsgálat "mély elemzése annak, hogyan tudjuk megerősíteni és szélesíteni az emberi jogok érvényesülését cégünk minden szintjén, de mindez csupán az út kezdete" – azaz nem nagyon mondott semmit.

A jelentés szerint a Facebook túlságosan engedékeny a politikusok irányában, őket nem kötelezi szabályainak betartására, és hagyja, hogy félreinformáljanak, ártalmas és megosztó szövegeket tegyenek közzé, esetenként még erőszakra buzdítókat is. Ez egybevág azokkal a kritikákkal, amelyek azért támadták a Facebookot, mert az sokáig nem távolította el vagy jelölte meg például Donald Trump amerikai elnök hamis állításokat vagy csúsztatásokat tartalmazó bejegyzéseit, szemben például a Twitterrel.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM