A tudományos célra felajánlott holttestekből patkányok lakmároztak

2020.07.09. 22:24

A párizsi ügyészség ki fogja vizsgálni azokat az állításokat, miszerint egy francia kutatóintézetben a tudományos célra felajánlott holttesteket "hagyták bomlásnak indulni, és végül patkányok ettek belőlük."

A l'Express hozta nyilvánosságra a botrányos incidenst még tavaly. Ezután indult a holttestek megbecstelenítése miatti vizsgálat, amely még csak a kezdeti szakaszban tart. Az oknyomozó riport tanúsága szerint több ezer ember maradványait, akik holttesteit orvostudományi kutatásokra ajánlották fel, vérlázító körülmények között tartottáka Párizsi Descartes Egyetem Holttestdonációs Központjában.

A holtesteket meztelenül, sokszor megcsonkítva, illetve a belső szerveiktől megfosztva, egymásra dobálva találták meg. A l'Express bemutatott egy fotót is, amelyen egy a padlón heverő levágott fej volt látható, és az állításuk szerint 2016-ban készült. 

Egyes testrészek már a bomlás előrehaladott állapotában voltak, és patkányharapások nyomai látszottak rajtuk. Más testrészeket szemeteszsákokba pakoltak, amelyekből egy részük kilátszott. 

Eddig majdnem 80 elhunyt hozzátartozói emeltek panaszt. A bizonyítékok hatására a kormány bezáratta a központot. Felállítottak egy vizsgálóbizottságot, amelynek júniusi megállapításai szerint az egyetem vétkes az etikai szabályok súlyos megsértésében.

A holttestdonációs központot 1953-ban nyitották, és a legnagyobb ilyen jellegű európai intézmény volt. A bezárásáig évente több száz holttestet adományoztak a számára.

(Guardian)  • Tippek
  • Személyi kölcsön