Ferenc, Olívia
-3 °C
3 °C

Budapesten és Debrecenben egyre több a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga

2020.08.10. 13:56 Módosítva: 2020.08.10. 15:29

A szennyvízvizsgálatok elemzése alapján enyhén növekszik a SARS-CoV-2-vírus örökítőanyagának mennyisége Budapesten és Debrecenben – írjaNemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). 

Korábban arról írtunk, hogy egy-két héttel előbb megjósolható a koronavírus-járvány második hulláma a hazai szennyvízből, és ellátogattunk megnézni, hogyan működik a mintavételezés a gyakorlatban. Az NNK közleménye szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy  a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését, azaz ennyi idő kell, hogy igazoltan növekedjen az esetszám.

Az NNK továbbra is hangsúlyozza, hogy 

a szennyvízvizsgálatok által előrejelzett közösségi terjedés felgyorsulása megelőzhető a továbbra is érvényben lévő járványügyi megelőző szabályok betartásával.

Az NNK május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A vizsgálatok Budapesten kezdődtek, jelenleg heti mintavétel történik a Budapestet ellátó három szennyvíztelepen, a megyeszékhelyeken és néhány vidéki városban. A többi mintavételi helyszínen egyelőre még alacsony szinten stagnál az örökítőanyag mennyisége a szennyvízben.

A vírus örökítőanyagát nemcsak a tünetekkel rendelkező, hanem a tünetmentes fertőzöttek, illetve az újonnan fertőződött, tüneteket még nem mutató betegek is ürítik. A szennyvízben észlelhető vírus örökítőanyag-mennyisége az adott szennyvíztisztító telep által ellátott lakosság fertőzöttségével van összefüggésben.

Az elmúlt időszakban több olyan családi és közösségi halmozódás, helyi koronavírus-járvány is kialakult, amelyek a jelenleg is érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával megelőzhetők lettek volna. Nagyon fontos elkerülni az új koronavírus-gócpontok kialakulását, amit az emberek felelősségteljes magatartása jelentős részben megakadályozhat. A járvány első hullámának sikeres kezelése miatt nem magas a magyarországi megbetegedések száma, de az is egyértelmű, hogy  a vírus jelen van az országban. Egy-egy fertőzött személy miatt kialakult lokalizált járványgócból tovább terjedhet a fertőzés, és közösségi területi járványok alakulhatnak ki.

A legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába, menjenek közösségbe, különösen tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira. Mindenkit megkérnek, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket, helyzeteket, különösen a zárt térben szervezett rendezvényeket.

Továbbra is szükséges a higiénés szabályok betartása, az arc érintésének elkerülése, az alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés, a köhögési etikett betartása, a felületek rendszeres alapos fertőtlenítése és a szellőztetés, amellyel a jelenlegi alacsony járványügyi kockázat hatékonyan tovább csökkenthető.