11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28. ÉLŐ
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

2019-ben annyi jég olvadt el Grönlandon, hogy attól 1,5 mm-t emelkedett a tengerek vízszintje

2020.08.20. 20:46

A rendkívül meleg időjárás miatt tavaly rekordmennyiségű jég olvadt el Grönladon. Az így keletkezett víz elég lenne arra, hogy 1,25 méter magasan beborítsa Kaliforniát - írták egy új tanulmány szerzői.

Két olyan év után, amikor a nyári jégolvadás minimális volt, tavaly minden eddigi rekordot megdöntve, 586 milliárd tonnányi jég olvadt el Grönlandon a műholdas mérések alapján készült tanulmány szerint, amelyet csütörtökön publikáltak.

Ebből a jégmennyiségből több mint 532 billió liter víz keletkezett. Ez sokkal több, mint a 2003 óta éves átlagban bekövetkezett 253 milliárd tonnányi jégolvadás, és a 2012-es 511 milliárd tonnás korábbi rekordot is bőven felülmúlja a Nature Communications Earth & Environment folyóiratban közzétett tanulmány szerint. A kutatók arra is emlékeztettek, hogy a 20. században sok olyan év volt, amikor Grönland jege hízott és nem fogyott.

Tavaly a Grönlandon elolvadt jég miatt globálisan 1,5 milliméterrel nőtt a tengerek vízszintje. A tanulmány társszerzője, Alex Gardner, a NASA jégtudósa megjegyezte, hogy ez talán csekély növekedésnek tűnhet, de "a mi világunkban óriási, elképesztő". A többi olvadó jéggel és a felmelegedés miatt is terjeszkedő tengerekkel együtt ez a partvidékeken áradásokkal és más következményekkel jár – tette hozzá.

A grönlandi jég olvadásáról 1948 óta vannak adatok, de a tudósok 2003 óta vezetnek róla pontos nyilvántartást, mivel a NASA  műholdjai segítségével meg tudják mérni a jégtáblák súlyát.

Miközben tavaly rekordmennyiségű jég olvadt el Grönlandon, a megelőző két évben csak átlagosan 108 milliárd tonnányi. Gardner magyarázata szerint nyáron általában két faktor befolyásolja a grönlandi időjárást. Tavaly az úgynevezett grönlandi blokkolás hatására - vagyis mikor a Kanada fölötti magas nyomású levegő, amely megváltoztatja az északi  futóáramlatot - meleg levegő áramlott az Egyesült Államok és Kanada felől Grönlandra, ami erősítette az olvadást. 2017-ben és 2018-ban viszont nem érvényesült a grönlandi blokkolás, hidegebb északi levegő áramlott Grönland felé, ami hűvösebbé tette a nyarat.

Mint Ruth Mottram, a Dán Meteorológiai Intézet tudósa elmondta, idén nyáron a grönlandi jégtakaró olvadása nem volt olyan súlyos, közelebb állt az elmúlt évek átlagához. A kutató egy másik tanulmány szerzőjeként a szintén augusztusban publikált elemzésében hasonló eredményekre jutott, mint kollégái. Megállapítása szerint 1991 óta Grönland partvidékén átlagosan 1,7 Celsius fokkal lett melegebb a nyár.

 (MTI)  • Hírek
  • Bankszámla