Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Egyre több állat- és növényfaj húzódhat Európa felé

2020.10.02. 13:23

Kutatók becslései szerint világszerte több mint egyharmaddal fog növekedni az úgynevezett tájidegen állat- és növényfajok száma.

Hanno Seebens, a német Senckenberg Biodiverzitás- és Klímakutató Intézet munkatársa és kollégái a Global Change Biology című tudományos lapban mutatták be erre vonatkozó kutatásaikat.

Az állatok között elsősorban a "kevésbé feltűnő" fajok várhatóak: rovarok, puhatestűek és rákállatok. Az újonnan bevándorlók között alig lehet emlős, a kutatók példaként említik az Európában már most is megtalálható mosómedvéket.

Az új élőhelyek meghódítása hajók, teherautók vagy repülőgépek közlekedésével történik a világ kereskedelmi és közlekedési útvonalai mentén.   

A fajok száma a becslések szerint 2050-ig 36 százalékkal emelkedhet világszerte. Európában viszont 64 százalékos emelkedésre számítanak a szakértők, ami 2500 új invazív fajt jelent. A szakértők az elmúlt évek megfigyelései alapján készített számítógépes modellekkel végezték el becsléseiket.    

További érintett térségek Ázsia, valamint Észak- és Dél-Amerika mérsékelt égövi területei. A legkisebb mértékű növekedés Ausztráliában várható. A fajoknak már egy töredéke is aggodalomra ad okot. A következmények nem megjósolhatóak, és akár nagyon erőteljesek is lehetnek.    

Az Európai Unióban az invazív fajok okozta éves költségek 12,5 milliárd euróra rúgnak, elsősorban a mezőgazdasági területeken. A kutatók szerint szigorú szabályozásra és annak szigorú betartására van szükség az új fajok behurcolásának elkerüléséhez.