Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

A koronavírus-fertőzés után gyengül az immunitás, és újra meg lehet betegedni

2020.10.27. 15:04 Módosítva: 2020.10.27. 15:04

Az antitestek alkotják az immunrendszer védelmének fő elemét azzal, hogy megakadályozzák a vírus behatolását a sejtekbe.

Az Imperial College London kutatói szerint a pozitív ellenanyagtesztet produkáló emberek száma 26 százalékkal csökkent június és szeptember között Nagy-Britanniában – adta hírül a BBC.

Kutatásaik szerint az immunitás idővel gyengül, és fennáll a veszélye az ismételt megfertőződésnek.

Eddig több mint 350 ezer emberen végeztek ellenanyagtesztet a REACT-2 tanulmány részeként. A június vége és július eleje közötti időszakban elvégzett első teszteléskor ezer emberből nagyjából hatvannál észleltek antitesteket. A szeptemberi második körben azonban már csak ezerből negyvennégy embernél. Ezek szerint az érintettek több mint negyedének szervezetéből néhány hónap alatt eltűntek a kialakult antitestek.

Az immunitás meglehetősen gyorsan gyengül, mindössze három hónappal vagyunk az első tesztelés után és már most 26 százalékos csökkenést mutattunk ki az antitestekben

– nyilatkozta Helen Ward professzor, a kutatás egyik résztvevője.

Általában azoknál volt nagyobb a csökkenés, akik tünetmentesen vészelték át a Covid–19-et. A különböző korcsoportok esetében pedig a 65 éven felülieknél csökkent legjobban az antitestek mennyisége.