Évente 900 millió műanyagtöredéket szűrnek ki a Földközi-tengerből

2021.01.15. 19:38

Évente csaknem 900 millió műanyagtöredéket szűrhetnek ki a Földközi-tengerből a sekély vízi tengeri füvekből képződő „labdácskák” – derült ki egy új tanulmányból, amelyet a Scientific Reports című folyóirat publikált.

Megállapítottuk, hogy a tengerfenéken lévő műanyagszemét megtapadhat a tengeri fűmaradványokban, majd partra sodródva végül kikerül a tengeri környezetből

– mondta Anna Sanchez-Vidal, a Barcelonai Egyetem tengerbiológusa, aki a tanulmány vezetője volt. A tengeri fűmezők számos feladatot látnak el az óceáni ökoszisztémában: kulcsszerepet játszanak a vízminőség javításában, elnyelik a szén-dioxidot, és több száz halfajnak biztosítanak menedéket. Ezenkívül akadályozzák a part menti eróziót, és csökkentik a viharok táplálta pusztító hullámok hatását – írja az MTI a The Guardian című brit napilap online kiadására hivatkozva.

A műanyagszemét-begyűjtés folyamatának megértéséhez Sanchez-Vidal és kollégái egy kizárólag a Földközi-tengerben honos tengeri fűfajra, a Posidonia oceanicára összpontosították a tanulmányukat. 2018-ban és 2019-ben a szakemberek megnézték, hogy hány darab műanyagrészecskét tartalmaznak a Mallorca strandjain partra sodródott tengerifűkötegek, az úgynevezett Neptunus-labdák. 

A laza állagú labdák felében találtak műanyagszemetet, nagyjából 600 darabkát egy kilogrammnyi levélben.

A szorosabb kötegek mindössze 17 százalékában mutattak ki műanyagot, ám sokkal magasabb arányban: csaknem 1500 darabkát kilogrammonként.

A kutatók mindezek alapján úgy becsülik, hogy évente nagyjából 900 millió műanyaghulladékot szűrhetnek ki a tengeri füvek a Földközi-tengerből. Azt nem tudni, hogy a műanyagszemét begyűjtése károsítja-e a tengeri füveket. A rögbilabda formájú kötegek egy része a viharok alatt sodródik ki a partra.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.