Repülőről lőtt űrbe műholdakat a Virgin Orbit

2021.01.18. 10:38
Sikeresen állította Föld körüli pályára a műholdat az utasszállítóról indított hordozó.

Repülőgép szárnyai alól indított rakétájával állított pályára műholdakat Richard Branson űrvállalkozása, a Virgin Orbit.

A BBC hírportáljának beszámolója szerint vasárnap a milliárdos egy régi 747-esének szárnya alól lőtték ki a rakétát, amely tíz kis műholdat szállított.

A Virgin módosított Boeing repülőgépe szárnya alatt a Lanucher One hordozórakétával száll fel
A Virgin módosított Boeing repülőgépe szárnya alatt a Lanucher One hordozórakétával száll fel
Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Ez volt az első alkalom, hogy repülőgépről sikerrel lőttek ki űrrakétát. A Virgin csapata már tavaly májusban megpróbálkozott vele, ám akkor a Newton–3 motornak folyékony oxigént szállító rendszer hibája miatt meghiúsult a kísérlet.

Vasárnap a rendszer hibátlanul működött. A Cosmic Girlnek nevezett, módosított Boeing 747-es a kaliforniai Mojave sivatagból szállt fel magyar idő szerint 19:50-kor a Csendes-óceán felé.

Valamivel kevesebb mint 60 perccel később a 10 500 méter magasan szálló gép élesen jobbra dőlt, és elengedte a szárnya alá erősített, 21 méter hosszú rakétát.

Másodperceken belül a rakéta motorja, a LaucherOne beindult, és rakéta kilőtt az űr felé. Néhány órával később megerősítették, hogy mintegy 500 kilométer magasan kibocsátotta a műholdakat.

Az űr egy új kapuja nyílt meg éppen

– mondta Dan Hart, a Virgin Orbit igazgatója.

Richard Branson 2009 óta keresi azt a technológiát, amellyel betörhetne a műholdiparba, először 2012-ben, a farnborough-i nemzetközi légi kiállításon mutatta be elképzeléseit.  • Hírek
  • Lakáshitel