A remdesivirnél is jobb koronavírus ellen az új gyógyszer

2021.02.01. 15:33
A plitidepsin 27,5-szer hatásosabban végzett a vírussal.

Egy új gyógyszer sikeres klinikai próbájáról számol be a Science folyóirat. Az Egyesült Államok, Franciaország és Spanyolország intézményeiben tesztelt plitidepsin hatásosabb volt, mint a remdesivir.

A világméretű járványt okozó SARS-CoV-2 vírus elleni kezelések versenyében egyik legsikeresebb szer a remdesivir lett, de a folyamatos halálozásoknak ez sem tudott gátat szabni.

Remdesivirt előállító gyár Egyiptomban
Remdesivirt előállító gyár Egyiptomban
Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

A remdesivir a vírus külsejét fedő tüskefehérjéket támadva hat. A kutatók olyan szereket kerestek, amelyek olyan emberi szervezetben felbukkanó fehérjéket blokkolnak, amelyekre szüksége van a vírusnak.

A laborban jól szerepelt

Ez a kutatás bukkant a plitidepsinre, egy csontvelőrák elleni gyógyszerre. A szer leállítja a eEF1A nevű fehérje előállítását – ez egy olyan fehérje, amelyet más fehérjék előállításához használnak fel a sejtek. Az eEF1A nélkül a koronavírus sem tud fehérjéket előállítani, így elpusztul.

A laboratóriumban fertőzött tüdőszöveten vizsgálták a plitidepsin hatását, amely 27,5-ször hatékonyabbnak bizonyult a vírus ellen, mint a remdesivir. A kísérleti egereknél hasonlóan hatásosnak bizonyult a szer.

A kutatók szerint az emberi fehérjéket elnyomó szerek azért előnyösek, mert kisebb az esélye, hogy a vírus ellenállóvá válik velük szemben. Emellett erősen indokoltnak látják, hogy a vizsgálatok tovább Covid–19-páciensek kezelésével folytatódjanak.  • Tippek
  • Lakáshitel