Hazai fejlesztés védi a madarakat az áramvezetékektől

2021.03.04. 14:18

Újabb hazai fejlesztéssel óvják a madarakat az áramvezetékektől, az E.ON Hungária Csoport villamos hálózatán bevezetett újítások hatására a nagy testű madarak nagyobb biztonságba kerülnek Székesfehérvár közelében − közölte az E.ON Hungária Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

Az E.ON Hungária Csoport, a Kaposvári Villamossági Gyár Kft. és természetvédelmi szervezetek, köztük a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság összefogásával alakították ki és tesztelik a villamos hálózatokon nagy számban használt berendezés, az oszlopkapcsoló új, madárbarát változatát.

Mint írják, a hagyományos eszközt alakították át a fejlesztők, hogy a madarak ne tudják úgy megközelíteni, hogy az sérülést okozhasson. Ha beválik a fejlesztés, akkor országszerte használni fogják. Az együttműködés célja, hogy tovább csökkentsék az áramvezetékek miatt megsérülő madarak számát. 

Az új eszközt a hagyományoshoz képest fejjel lefelé szerelik fel, így nem található rajta olyan pont, ahova le tudnának szállni a madarak.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.