Félmilliárdos bitcoinlopás kamuprogrammal

2021.03.31. 09:53
Elvették mind a 17 bitoinját a felhasználónak, aki letöltött egy alkalmazást az Apple alkalmazásboltjából.

Különös csalás áldozata lett, és elvesztette összes kriptovalutáját februárban egy felhasználó – jelentette a Washington Post. Philipe Christodoulou egy hivatalos és jóváhagyott programot használt, amikor kifosztották.

Christodoulou a Trezor nevű hardveres kriptovaluta-pénztárca egyenlegének lekérdezéséhez keresett programot az iPhone-jára. Talált is egy azonos nevű, a Trezor lakatos logóját ábrázoló ikonnal rendelkező alkalmazást, amely az Apple jóváhagyásával került fel az App Store-ba, és ötcsillagos értékeléssel rendelkezett.

A kriptovaluta-tulajdonos döbbenetére azonban amikor adatait beütötte, ismeretlenek eltulajdonították 17,1 bitcoinját, ami viszonylag labilis árfolyam mellett körülbelül 185 millió forintot ért.

Az Apple közölte, hogy a programot eredetileg a fejlesztő nyilatkozata szerint fájlok és jelszavak titkosítására szolgált, és jóváhagyását követően alakították kriptopénztárca-programmá. A cég nem kívánt információt adni arról, hogy az App Store milyen arányban tartalmaz kamuprogramokat, az azonban ismert, hogy tavaly 6500 alkalmazást távolítottak el elhallgatott vagy megtévesztő működés miatt. Az Apple képviselője elismerte ugyanakkor, hogy többször találkoztak kriptovaluta-csalásra szakosodott programokkal online alkalmazás áruházukban.

A hardver-kriptopénztárcát gyártó Trezor közölte, hogy nincs iOS-alkalmazásuk. Kiemelték, hogy a felhasználókat évek óta értesítik a nevükben felkerülő csalóprogramokról.

Az eddigi adatok szerint eddig öt felhasználótól mintegy félmilliárd forint értékű kriptovalutát loptak ezzel a módszerrel. Az Apple közölte, hogy nem vállal anyagi felelősséget a kárért.

(MacRumors, Washington Post)  • Tippek
  • Személyi kölcsön