Ebből ne együnk sokat, ha sokáig akarunk élni!
Új ajánlásokat fogalmazott meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az élelmiszerek és italok sótartalmának csökkentésére.
A szervezet napi 5 grammnál kevesebb sófogyasztást ajánl.
Évente mintegy 11 millió haláleset köthető a rossz táplálkozáshoz a világon, ebből hárommillió haláleset hozható kapcsolatba a túlzott sófogyasztással. Számos gazdag országban, de egyre inkább az alacsonyabb jövedelmű országokban is a sóbevitel jelentős része a feldolgozott élelmiszerekből származik, köztük a kenyérből, gabonafélékből, feldolgozott húsokból, valamint a tejtermékekből, beleértve a sajtot is, figyelmeztetett a WHO jelentésében.
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató szerint a hatóságoknak olyan irányelveket kell kialakítaniuk, amelyek csökkentik a sófogyasztást, emellett fel kell világosítaniuk az embereket a helyes táplálkozásról, írta a távirati iroda.
Az opioidrendszer miatt nyaljuk meg a sót
Megtalálták a sófüggésért felelős agyterületet.
A főigazgató hozzátette: az élelmiszeriparban és az üdítőital-gyártásban vissza kell fogni a felhasznált só mennyiségét. A WHO 64 élelmiszer- és italkategóriában határozta meg a referenciaértékeket, hogy iránymutatást adjon a 194 tagállam egészségügyi hatóságai számára az élelmiszer- és italgyártókkal folytatott tárgyalásokon. Az ajánlás szerint például a burgonyachipsek legfeljebb 500 milligramm nátriumot tartalmazhatnak 100 grammnyi adagonként, a piték és sütemények maximum 120 milligrammot, a feldolgozott húsok pedig legfeljebb 360 milligrammot.
A túlzott étrendi nátriumbevitel növeli a vérnyomást, és így emeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Az összes nem fertőző betegségből eredő halálozás 32 százalékát okozzák a szív- és érrendszeri betegségek. A magas nátriumbevitel összefüggésbe hozható az elhízással, a krónikus vesebetegséggel és a gyomorrákkal is.