Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Elképesztő szervezettséggel folyik a rémhírterjesztés a járványról a Facebookon

2021.06.13. 17:07

Nem egyedi felhasználók, hanem automatizált felhasználói fiókok, vagyis botok terjesztik a dezinformációkat a koronavírus-járványról a Facebookon egy friss kutatás eredménye szerint. John Ayers, a kaliforniai San Diegó-i Egyetem kutatója, aki a tanulmányt készítette, úgy véli, ezek a fiókok nagy szerepet játszottak abban, hogy a pandémiáról szóló összeesküvés-elméletek és tévhitek több felhasználóhoz jussanak el – írta az InfoStart a MedicalXpress cikkére hivatkozva.

Kapcsolódó

Az álhírek a koronavírusnál is gyorsabban terjednek

Nem létező gyógymódok, veszélyes pletykák, összeesküvés-elméletek és egészséget veszélyeztető „jó tanácsok” a közösségi oldalakról. Hogyan ismerjük fel, mit nem szabad továbbosztani?

A kutatók azt vizsgálták, milyen gyorsan osztják meg az egyes felhasználói fiókok azt a 251 ezer linket, amely 300 ezer Facebook-posztban terjedt.

Ha egy linket pillanatok leforgása alatt számtalan fiókról osztanak meg, akkor felvetődik, hogy egy felhasználó által irányított, automatikusan kontrollált fiókhálózatról van szó.

Azokban a közösségi felhasználói csoportokban, amelyekben leginkább domináltak a botok, 4,28 másodpercnyi eltéréssel jelentek meg az ugyanazon webhelyre vezető linkek, míg azokban a csoportokban, ahol nem volt ilyen tevékenység, 4,35 óra telt el ugyanannak a linknek két különböző felhasználó által történő megosztása között.