Kiadták az engedélyt, jövőre már az űrutazás is pénzkérdés lesz

2021.06.25. 20:27

Megkapta az engedélyt az amerikai szövetségi kormánytól a Virgin Galactic, hogy utasokat szállíthasson az űrbe Új-Mexikóból − írja az MTI. Richard Branson űrhajóvállalata pénteken jelentette be, hogy a Szövetségi Repülésügyi Hatóság (FAA) kiadta az ehhez szükséges jogosítványt számukra.

A Virgin Galactic hosszú évekig dolgozott azon, hogy fizető utasokat szállíthasson rövid kirándulásokra az űrbe. A vállalat még három tesztrepülést hajt végre, a legközelebbit még idén nyáron.

A fizetős utasok szállítása jövőre kezdődne.

Jeff Bezos Blue Origin vállalata július 20-án indítja útnak saját rakétáját az űrbe Texasból. A Blue Origin és SpaceX űrkapszuláival ellentétben, amelyeket a földről indítanak újrafelhasználható rakétákkal, a Virgin Galactic szárnyas űrhajóját a levegőből, egy repülő gyomrából indítják útnak.

A vállalat még idén nyáron végrehajtja az első, teljes legénységgel zajló tesztet is. Az űrrepülésekre már több mint 600 jelentkező foglalt helyet. A jegyeket először 250 ezer dolláros (74 millió forintos) áron hirdették meg, de az árak valószínűleg emelkedni fognak az új jelentkezők számára.  • Hírek
  • Csok