Élvonal program: évi kétmilliárdból

2021.06.30. 10:31 Módosítva: 2021.06.30. 10:32

Az Élvonal Kutatási Kiválósági Programban az idén nyolc hazai projekt jutott támogatáshoz, ezek egyike forradalmian új tulajdonságokkal rendelkező mesterséges anyagok előállítását tűzte ki célul – mondta el Schanda Tamás.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese hozzátette: a kormány 2030-ra a tudomány, a technológia és az innováció területén is Európa élvonalába emelné Magyarországot, e folyamat egyik zászlóshajója a több mint kétmilliárd forint keretösszegű Élvonal Program.

Kapcsolódó

Újabb hárommilliárd forinttal támogatja a kutatókat az Orbán-kormány

A kutatásokat támogató pályázatra február 16-ig lehet jelentkezni.

Az ITM támogatásával a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt programban a legkiválóbb kutatók öt évig részesülhetnek összesen akár 300 millió forintos állami hozzájárulásban, jelezte a tárca az Indexnek megküldött közleményében. 

Az Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Nanoszerkezetek Laboratóriumának vezetője munkatársaival világviszonylatban is jelentős, rendkívül pontos eljárást dolgozott ki a grafénnanoszerkezetek megmunkálására az Európai Kutatási Tanács támogatásával.Tapasztó Levente hangsúlyozta:  az Élvonal Programban támogatott kutatásuk  célja a 2D kristályokból atomi rétegenként felépített mesterséges anyagokban létrejövő új jelenségek feltárása és értelmezése. Arra igyekszenek módot találni, hogy az anyagtulajdonságok még célzottabban tervezhetővé váljanak, az előálló kölcsönható elektronrendszerek sokkal magasabb hőmérsékleten is stabilak maradjanak.  • Hírek
  • Hírek