Drónvideó mutatja meg a kiszáradt Velencei-tavi madárrezervátumot

2021.07.16. 14:23
Szinte teljesen eltűnt a víz a fokozottan védett terület egy részéről, amely a vízimadarak fontos fészkelő területe.

A Velencei-tó az elmúlt két évben elvesztette vízmennyiségének 44 százalékát. A vízhiányos állapot miatt a tó délnyugati részén fekvő természetvédelmi terület, a Velence-tavi madárrezervátum szinte teljesen kiszáradt

– írja a légi felvételt közlő a Gárdonyi Közlöny.

Magyarország harmadik legnagyobb tavának nyugati része vízimadarak fontos fészkelő területe. A nemzetközi jelentőségű vadvizek jegyzékében szereplő 420 hektáros területet 1958-ban nyilvánították fokozottan védetté. Az öreg nádasok legfontosabb fészkelő madarai a nagy kócsag, a kanalasgém, a búbos vöcsök, a kis vöcsök és a nyári lúd. Természetvédelmi szempontból ugyancsak jelentős a rezervátum eredeti lápi növényvilága. Kiemelten védett növénye ennek a lápi vegetációnak a hagymaburok és a tengermelléki káka.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park oldalán olvasható leírás szerint a madárrezervátummal kapcsolatos egyik 

fő védelmi feladat a tó vízszintjének szabályozása.

Mint ismert, a tó vízállása idén nyárra 39 centiméterrel marad el a minimális szabályozási szinttől, ami oxigénhiányt és jelentős halpusztulást okozott.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.