Meghalt Fülöp Ferenc kémikus

2021.07.17. 15:51

Szombat reggel meghalt Fülöp Ferenc kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja – tájékoztatta az MTA kommunikációs főosztálya az MTI-t. Az MTA Kémiai Tudományok Osztályának és az akadémia szegedi területi bizottságának korábbi elnöke 69 éves volt.

Fülöp Ferenc Szankon született 1952-ben, 1975-ben a szegedi József Attila Tudományegyetemen (JATE) okleveles vegyész diplomát szerzett. Három évvel később egyetemi doktor lett, majd 1983-ban előbb a kémiai tudomány kandidátusa, 1990-ben a kémiai tudomány doktora lett.

1991-től egyetemi tanárként dolgozott a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen (SZOTE). A JATE Szerves Kémiai Tanszékének munkatársa is volt.

2007-ben került az MTA levelező tagjai közé, 2013-tól a testület rendes tagja lett. Kutatási területe a szerves kémia és felfedező gyógyszerkutatás. Mintegy ezer tudományos cikket jegyzett szerzőként.

Több hazai és nemzetközi díjjal is illették munkásságát. 2002-ben Charles Simonyi-díjat és Gábor Dénes-díjat kapott, 2013-ban Széchenyi-díjjal tüntették ki. 2021-ben Pro Scientia Életműdíjjal tüntette ki az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága (SZAB).

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport