Ókori csatornát és utat találtak egy világörökségi helyszín közelében Hollandiában

2021.07.29. 15:07

Ókori, a Római Birodalom idejéből származó csatornát és utat találtak az UNESCO világörökségi listájára a héten felkerült ősi katonai táborok közelében – jelentették be holland régészek.

A több mint tíz méter széles csatornát és az utat a múlt héten tárták fel a hollandiai Nijmegen város közelében. Az ottani jelentős római kori település állandó katonai bázisokkal a napokban nyerte el az UNESCO-tól a világörökségi helyszín státuszát – számolt be az MTI.

Nijmegen a Rajna deltájának egyik ága, a Waal mellett fekszik, a Római Birodalom akkori határán – emlékeztet közleményében a szervezet, hozzátéve: a felfedezés „egyedülálló” az országnak ebben a régiójában. A római határvonalnak, a limesnek a Rajna mentén fekvő szakasza került be a napokban a világörökség helyszínei közé.

A folyó mentén sok római katona állomásozott, és a csatorna valószínűleg összekötötte Nijmegent és a Rajna folyót: csapatokat, utánpótlást és építőanyagokat szállítottak rajta.

A római kori országút, amelynek eredeti kavicsburkolata is megmaradt, új információkkal bővíti a mintegy kétezer évvel ezelőtti úthálózattal kapcsolatos ismereteket – mondta el az AFP-nek Eric Noord, a projekt vezetője.

Eredetileg a limes magyar szakasza is jelölve volt a világörökségi címre, de a magyar kormány a jelölést a közel húszéves előkészítő munka ellenére indoklás nélkül visszavonta.  • Hírek
  • Megtakarítás