Új mutáns vírust azonosítottak Magyarországon

2021.08.18. 08:53

A TritonLife-csoport laboratóriumában egy olyan koronavírus-variánst (C.36.3) mutattak ki, amely egyszerre tartalmaz az alfa- és a delta-variánsra jellemző egy-egy tüskefehérje-mutációt, és amelynek jelenlétét eddig nem regisztrálták Magyarországon – közölte a TritonLife. A kutatók, Tátrai Kitti és Benedek András véletlenül akadtak rá az új mutáns vírusra, miközben egy új metodikán dolgoztak, amellyel hatékonyabban ki lehetne mutatni az egyes variánsokat.

Először azt hittem, hogy valamit elrontottam

– mondta Tátrai Kitti azzal kapcsolatban, hogy a mintában megtalálta a Magyarországon addig ismeretlen C.36.3-os variánst. A vizsgálatot később megismételték, és bebizonyosodott, hogy nem hiba történt, hanem valóban erről a mutánsról van szó.

Az említett variánst először Thaiföldön azonosították Egyiptomból érkezett turistáktól vett mintákban. Július 24-ig bezárólag összesen 1403 esetben találták nyomát ennek a variánsnak világszerte, de elképzelhető, hogy ennél jóval elterjedtebb, mivel a különféle variánsokat sok országban nem tudják kimutatni.

A VARIÁNS MÁR AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET (WHO) VARIÁNSOKAT SZÁMON TARTÓ LISTÁJÁRA IS FELKERÜLT.

Ahhoz, hogy megmondjuk, Magyarországon mennyire terjedt el ez a variáns, kellene egy reprezentatív felmérés a pozitív esetekből. Rutinszerűen viszont nem szűrnek variánsokra a laborokban, ezt külön igényelheti a páciens, de a legtöbben megelégednek azzal az információval, hogy pozitív vagy negatív-e a minta

– fejtette ki Tátrai Kitti.  • Tippek
  • Hírek