Itt a korlátozás, Kínában a 14 év alattiak egy nap maximum 40 percet tiktokozhatnak

2021.09.20. 10:46

Szombaton jelentette be a TikTok fejlesztője és anyacége, a ByteDance, hogy a hazai piacon Douyin néven futó videós közösségi platformon napi 40 percre limitálja a 14 év alattiak által eltölthető időt.

A „Fiatal mód” néven bevezetett korlátozás egybevág a pekingi kormány programjával, vagyis hogy próbálják visszaszorítani a helyi fiatalság számítógépes játékokkal és közösségi médiával eltöltött idejét. Hasonlóan az online játékokhoz, a közösségi felületre is csak reggel hat óra és este tíz óra között jelentkezhetnek be a 14 év alatti felhasználók, az ezen kívül eső időszakban egyszerűen nem engedi belépni a gyerekeket a program. Ahhoz, hogy a TikTok (vagyis Douyin) pontosan tudja, ki hány éves, a fejlesztő a szülők segítségét kéri – írja a Verge. 

Az azonosítás hasonlóan történik ahhoz, ahogyan az online játékokban a 18 év alatti regisztráltakat szűrik a programok. A fiatal felhasználónak a regisztrált neve mellé meg kell adnia valódi nevét, telefonszámát, illetve egy választott megerősítési módot, ilyen például a fényképes arcfelismerés a telefon kamerájával. Állítólag a kínai kormány arcfelismerő adatbázisa nem kapja meg ezeket az fotókat, a cégek privát adatként kezelik őket.

Az időkorlát és a kötelező azonosítás bevezetése mellett a „Fiatal mód” a felhasználói felületen, illetve a 14 év alattiak számára elérhető tartalmon is farag. A rövid videók között a gyerekek számára gyakrabban fog feltüntetni a Douyin tudományos kísérleteket, múzeumokat és kiállításokat, földrajzi vagy történelmi ismereteket bemutató, népszerűsítő anyagokat is.

A kínai kormány intézkedéseit, melyekkel visszaszorítanák a fiatalok képernyő előtt eltöltött idejét, a lakosság, főként annak idősebb tagjai üdvözlik. A beszámolók szerint a kínaiak egyetértenek azzal a gondolattal, hogy a videójátékok és a netes közösségi platformok megrontják a fiatalságot.  • Hírek
  • Hírek