Kötelező arcfelismeréssel tiltaná le Kína a gyerekeket az éjszakai mobilozásról

2021.07.15. 20:56

Kínában az egyik legnagyobb mobilos játékfejlesztő és kiadó, a Tencent úgy döntött, hogy kötelezővé teszi egy arcfelismerő szoftver használatát, ami este tíz és reggel nyolc között  kizárná a gyerekeket és fiatalkorúakat  a telefonos játékokból.

A Tencent ötlete nem újdonság, Kína két éve már törvényt is hozott a videójáték-függőség enyhítésére, mely szerint az előbb említett időtartamban gyerek nem mobilozhat, és hétközben naponta maximum másfél órát tölthet a mobilján nyomogatott játékokkal. Az írott törvény betartatása azonban nehézségekbe ütközött, hisz a regisztráció során a fiatalkorú simán felhasználhatta szülei vagy nagyszülei adatait, így átverve az automatikus ellenőrző szoftvereket.

Erre kínálna megoldást a Tencent azzal, hogy a telefon előlapi kameráján keresztül a játékosoknak azonosítaniuk kellene magukat, igazolni személyazonosságukat bejelentkezéskor és játék közben is, random időközönként. A rendszer ez alapján ellenőrizné, hogy tényleg az játszik-e az adott programmal, akinek a neve regisztrálva van a felhasználói fiókhoz.

A JÁTÉKOSNAK – LEGYEN FIATALKORÚ VAGY FELNŐTT – NINCS LEHETŐSÉGE ARRA, HOGY VISSZAUTASÍTSA AZ AZONOSÍTÁST, HA MÉG HASZNÁLNI SZERETNÉ A PROGRAMOT.

Ilyen esetben a program automatikusan fiatalkorúként kezeli a játékost, és foganatosítja az előírt korlátozásokat.

A Tencent július 5-e óta hatvannál is több játékában élesítette az új, Midnight Patrol névre keresztelt arcfelismerő rendszerét. A Midnight Patrolt csak Kínában és kizárólag mobiljátékokra vezették be, PC-re nem.

Midnight Patrol a Tencent állítása szerint nem tárolja el a játékosokról készült felvételeket. Működéséhez a kínai központi adatbázist és a játékokba történő regisztrációkor kötelezően megadandó WeChat ID-t vetheti össze az előlapi kamera képével, így ismeri fel a játékosokat. A Tencent a kínai államtól teljes hozzáférést kapott a központi állami adatbázishoz, viszont állítják, hogy az ő általuk rögzített felvételek nem kerülnek fel abba.

A kínai közösség a Verge beszámolója alapján nem gondolja vitatottnak a kötelező arcfelismerő bevezetését, mivel legtöbbjük a videójátékokat szörnyűnek, a fiatal generáció megrontójának tartja.  • Hírek
  • Megtakarítás