Karikó Katalin és a BioNTech kapja az egyik legfontosabb német tudományos díjat

2021.09.21. 11:16 Módosítva: 2021.09.21. 12:08

Karikó Katalin és az őt alkalmazó német biotechnológiai cég, a BioNTech alapító-igazgatói kapják 2022-ben az egyik legrangosabb német tudományos elismerést, a Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díjat – jelentette be a díjról döntő Paul Ehrlich Alapítvány kuratóriuma.

Karikó Katalin, Özlem Türeci és Uğur Şahin a hírvivő RNS (mRNS) megelőző és terápiás célú kutatásáért és fejlesztéséért kapja a 120 ezer euróval (42 millió forint) járó elismerést.

Az általuk létrehozott „technológiai platform paradigmaváltást indíthat el” az orvostudomány több területén. Munkájuk kiemelkedő sikere az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 okozta betegség, a Covid–19 ellen rendkívüli hatékonysággal védő vakcina, amelynek döntő szerepe van a koronavírus-világjárvány megfékezésében – hangsúlyozták közleményükben.

A Paul Ehrlich és Ludwig Darmstaedler-díj az egyik legjelentősebb elismerés az orvostudományi alapkutatások területén. A díjat eddig elnyerő 128 tudós közül 25 a Nobel-díjat is megkapta.

A kemoterápia megalapítójának is nevezett Paul Ehrlich (1854–1915) neves német orvosról, szerológusról, immunológusról és Ludwig Darmstaedter (1846–1927) német tudománytörténészről, vegyészről elnevezett díj az egyik legjelentősebb nemzetközi tudományos kitüntetés Németországban. 1952 óta ítélik oda minden évben olyan kutatóknak, akik különleges érdemeket szereztek az immunológia, a rákkutatás, a hematológia, a mikrobiológia és a kemoterápia területén.

Karikó Katalin az első magyar kutató a német orvostudományi kitüntetést elnyerők között. A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) biológusként diplomázó és biokémikusként doktoráló Karikó Katalin nyolc éve dolgozik együtt alelnökként a biotechnológiai céget alapító és tulajdonló, németországi egyetemeken orvosként végzett, majd vállalkozóvá lett török-német házaspárral, Özlem Türecivel és Ugur Sahinnal. Együttműködésük eredményeként válik az mRNS-alapú technológia az emberi betegségek elleni küzdelemben terápiás „csodafegyverré” – áll a szegedi egyetemnek a kitüntetésről szóló közleményében.

Az 1952 óta kiosztott díjat hagyományosan március 14-én, a Nobel-díjas Paul Ehrlich születésének napján adják át – számolt be az MTI.  • Hírek
  • Hírek