18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Életveszélyes a TikTokon terjedő divat

2021.10.11. 12:50

Több millió megtekintést gyűjtöttek a TikTok videómegosztón az edzés előtti formulák száraz fogyasztását bemutató felvételek. Amerikai orvosok az egyre terjedő divat veszélyeire figyelmeztetnek.

A dry scooping kicsit hasonló az évekkel ezelőtt lecsengett fahéjkihíváshoz. Lényege, hogy az edzés előtti formulát a mérőkanálból, szárazon szájba veszik, majd minimális folyadékkal próbálják elfogyasztani.

A húszesztendős OnlyFans modell Briatney Portillo is TikTok-kihívás miatt került kórházba, majd a sajtóba, mivel szívrohamot kapott a formula fogyasztásától.

Túladagolás, fulladás

Az edzés előtti formulák arra szolgálnak, hogy gyúrás előtt felpörgessék a fogyasztót, és ehhez vitaminokat, kreatint, aminosavakat és koffeint tartalmaznak. A száraz fogyasztás elvileg ezt a pörgető hatást erősíti fel.

A problémát az okozhatja, hogy az ilyen kiegészítők koffeintartalma nagyon magas, akár három kávénak megfelelő lehet, ami megemeli a vérnyomást, a szívverést, és szívritmuszavart okozhat.

Nem nagyon vannak kutatások az ilyen termékek előnyös hatásairól. Vannak ugyan olyan adatok, hogy bizonyos esetekben a koffein javíthatja a sportteljesítményt, de ezeket atlétákon vizsgálták, nem magától értetődő, hogy a lakosság széles rétegeinél működni fog. Szóval fennforog a koffein túladagolásának kockázata, főleg ha valaki naponta többször fogyaszt ilyen port

– mondta Bridget Benelam táplálkozási szakértő a BBC-nek.

Ráadásul a száraz por a szájban a fahéjkihíváshoz hasonlóan potenciálisan belélegezhető, ami tüdőgyulladáshoz vagy akár fulladáshoz vezethet.

Az amerikai gyermekgyógyászati akadémia kongresszusán felhívták a figyelmet arra, hogy

az orvosoknak tudniuk kell az edzés előtti termékek terjedéséről, a veszélyes fogyasztási szokásokról, a potenciális véletlen túladagolásról, belélegzésről és a sérülésről.

A szakértők szerint mindenképp fontos a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása – amellett, hogy a túlzott vízfogyasztás is ugyanannyira kerülendő. A porok fogyasztóinak pedig melegen ajánlott a termék folyadékban való feloldása az előírtnak megfelelően.

(BBC, The Sun)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport