Meghalt Csíkszentmihályi Mihály, a flow-elmélet atyja

2021.10.21. 09:02

Meghalt Csíkszentmihályi Mihály világhírű magyar–amerikai pszichológus, a flow-elmélet megalkotója – közölték a tudós Facebook-oldalán. A kutató 87 éves volt, utolsó napjait otthonában, családja körében töltötte.

Csíkszentmihalyi Mihaly 1934. szeptember 29-én született Fiumében. 1956-ban emigrált az Egyesült Államokba. Az illionis-i és a chicagói egyetemen tanult.

Haláláig a Claremont Graduate University Pszichológia és Menedzsment Tanszék professzora volt. Korábban a Chicagói Egyetem Pszichológia Intézetének és a Lake Forest College szociológia és antropológia intézetének vezetője volt. A Magyar Érdemrend nagykeresztjének tulajdonosa, az MTA külső tagja, szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás.

Szűkebb területe a boldogság kutatása volt, melyben elért eredményei miatt nem csupán a nemzetközi tudományos közösség elismerését vívta ki, de a nagyközönség körében is rendkívül népszerűvé vált.

Csíkszentmihályi 1975-ben írta le tudományos pontossággal az általa flow-élménynek nevezett állapotot (a flow szó angolul áramlatot, sodrást jelent), amely kifejezés a nyilvánosságban is széles körben elterjedt, és hatalmas ismertséget hozott a szerzőnek.

A flow olyan állapotot jelent, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit csinál. A koncentrálás és a kontroll érzése ekkor nagyon magas, és a mindennapi problémák megszűnnek. Az időérzékelés megváltozik, nem tűnik fel, hogy a tevékenység végzése közben mennyi idő telt el. Bármilyen tevékenység kiválthatja ezt az érzést: sportolás, művészet gyakorlása, gyerekekkel játszás vagy akár éppen a futószalag melletti munka.

Ez azt jelenti, hogy a flow nem a tartalomtól függ, hanem a tevékenység minőségétől. A legfontosabb feladat, hogy legyen előttünk egy konkrét cél. A kihívás sem lehet túl magas, de túl alacsony sem, mindig optimális szintre helyezzük. A megfelelő mérték révén lehet a legjobban teljesíteni, és ehhez viszonyíthatjuk a képességünket. Ez azért fontos, mert az eredmény befolyásolja a hogylétünket: ha jól teljesítünk, jól érezzük magunkat, és boldogok vagyunk, ha pedig nem tudunk teljesíteni, rossz hangulatunk lesz, a kudarcsorozat pedig depressziót okoz.

A tevékenység közben nem tapasztalunk boldogságérzetet, ahhoz túl erősen koncentrálunk, de utólag létrejön az önmegerősítés, a kiteljesedés és az elégedettség érzése, melyről Csíkszentmihályi kísérleti alanyai is beszámolnak. Akiknek gyakran van flow-élménye, azoknak az adatok szerint az életminősége is jobb.

2018-ban Csíkszentmihály díszpolgárává avatták.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport