El fog fogyni a légköri oxigén

2021.10.24. 15:02
Élvezze, amíg még lehet! Már csak egymilliárd évünk maradt.

A Föld légköre nem volt mindig oxigénben gazdag, és a tudományos előrejelzések szerint nem is marad mindig az: idővel visszatér a kevés oxigént és sok metánt tartalmazó levegő.

A légköri oxigén 2,4 milliárd évvel ezelőtt, a nagy oxigenizációs esemény nevű gyors folyamat során jelent meg. Az oxigén eltűnése az ezt megelőző időszakhoz hasonló állapotba viheti vissza a bolygót.

Modellünk szerint a légkör oxigéntartalma a deoxigenizáció során az archaikumra jellemző szintre esik vissza, és ez már az üvegházhoz hasonló felmelegedés és a felszíni víz eltűnése előtt bekövetkezik

– írták kutatók.

A kutatás során a Föld részletes modelljét vizsgálták a bioszférával és a Nap fényességének változásával együtt. Korábban feltételezték, hogy az öregedő Nap egyre erősebb sugárzása mintegy kétmilliárd év múlva elpárologtatja a Föld óceánjait – a négyszázezer szimuláción alapuló előrejelzés szerint a földi élet az oxigén fogyásával már jóval korábban eltűnik.

Az oxigén szintjének csökkenése nagyon extrém. A mai szint egymilliomod részéről beszélünk

– mondta a modellt alkotó Chris Reinhard, a Georgiai Műszaki Egyetem kutatója.

Reinhard és a kollégája, Kazumi Ozaki szerint az életre alkalmas bolygókra csupán történetük 20-30 százalékában jellemző az oxigénban gazdag légkör. Ennek a felismerésnek nagy jelentősége lehet a lakható (vagy korábban lakható) exobolygók kutatásában.

A nagy deoxigenizáció során csökken a szén-dioxid, nő a metán szintje, és eltűnik az ózonréteg. A Föld innentől az anaerob életformák világává válik

– mutatott rá Ozaki.

Az egymilliárd év múlva bekövetkező nagy deoxigenizáció viszonylag gyors lefolyású lesz. Amkor bekövetkezik, az eseménysor a földi élet végét jelenti, az emberiséget is beleértve, bár ha minden jól megy, az emberek akkorra már más bolygókra költöznek.

(ScienceAlert)  • Hírek
  • Hírek