Átfúrják az Antarktisz jegét

2021.11.11. 15:15
A klímaváltozás okozta tengerszint emelkedéssel kapcsolatos válaszokat keresnek a kutatók.

Új-zélandi kutatók egy kilométer mély lyukat készülnek fúrni az Antarktiszon, a Ross-selfjégen át, hogy kiderítsék, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése segíthet-e elkerülni a kontinensen lévő jég katasztrofális mértékű olvadását.

A SWAIS 2C nevet viselő kutatási program azt vizsgálja, mennyire érzékenyen reagálhat a nyugat-antarktiszi jégmező (WAIS) 2 Celsius-fokos globális felmelegedésre, amire a mélyből szerezett üledék adhatja meg a választ – közölte az Antarctica New Zealand (ANZ) új-zélandi állami intézet.

Egy Jacques Couseau által 1972-ben összeállított bálnacsontváz egy Antarktiszi mohamezőn, 2020 januárjában
Egy Jacques Couseau által 1972-ben összeállított bálnacsontváz egy Antarktiszi mohamezőn, 2020 januárjában
Fotó: Alessandro Dahan / Getty Images Hungary

A vizsgálattal kideríthetik, hogyan viselkedett a jég azoknak az időkben, amikor a globális hőmérséklet olyan magas volt, mint amennyire az várható lesz a következő évtizedekben. Ezek a geológiai információk megmutathatják, van-e a klímarendszerben olyan fordulópont, amikor a nagy tömegű szárazföldi jég is elolvad, és ennek hatására métereket emelkedik az óceánok szintje. Ha ez már megtörtént korábban, újra megeshet az ANZ szerint.

A nyugat-antarktiszi jégmező elegendő jeget tartalmaz ahhoz, hogy olvadása négy méterrel emelje meg a globális tengerszintet.

A világ legjelentősebb Antarktisz-kutatóiból álló csapat vezetője Richard Levy, a Wellingtoni Victoria Egyetem munkatársa és Molly Patterson, az amerikai Binghamton Egyetem kutatója. 

A vizsgálatok megmutatják, mennyire olvadhat meg a nyugat-antarktiszi jégmező, ha nem érjük el a párizsi egyezmény klímacéljait

– mutatott rá Levy.

Soha senki nem fúrt még le az Antarktisz mélyére a fő tábortól ilyen távoli helyszínen és ennyire közel a nyugat-antarktiszi jégmező közepéhez. A Wellingtoni Victoria Egyetem Antarktisz-kutató központjának mérnökei négy év alatt, a világon elsőként fejlesztették ki azt a technológiát, mely révén 800 méter jégen át tudnak fúrni forró víz segítségével, majd üledékmintát venni a jégtakaró alatt 200 méterről.

Az előkészítő csapat még novemberben elindul a Scott-bázisról, hogy a Ross-selfjégen át eljusson az úgynevezett Siple Coasthoz, ahol a jég találkozik az óceánnal és lebegni kezd. Miután felállították a fúróállomást, egy nagyobb kutatócsoporttal egészülnek ki, és egészen februárig dolgoznak a furaton. A következő három évben végez terepmunkákat a SWAIS 2C.

(via MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.