A megabírság után nagy változások jönnek az üzenetküldő alkalmazásban

2021.11.22. 15:39
A szeptemberben az Európai Unió által kiszabott bírság nyomán frissíti adatvédelmi elveit a WhatsApp csevegőprogram. A cég szerint a felhasználói adatok kezelése nem változik, viszont átláthatóbb lesz az adatok felhasználása.

Az európai adatvédelmi testület felkérésére az ír hatóság szeptember elején szabott ki rekordösszegű, 225 millió eurós (82 milliárd forintos) bírságot a Facebook (utóbb Meta) tulajdonát képező cégre az unió általános adatvédelmi rendelete, a GDPR megsértése miatt. A döntés oka az volt, hogy elmulasztották közölni a felhasználókkal, hogy milyen országok joghatósága alatt kezeli az adataikat és hogy milyen adatok alapján azonosítják ismerőseiket.

Az adatvédelmi elvek frissítésének bejelentésével egy időben a WhatsApp szóvivője közölte, hogy 

Nem értünk egyet a döntéssel, és fellebbezünk ellene, mivel úgy hisszük, hogy a felhasználóink számára elérhetővé tettük a kérdéses információkat.

Hozzátették továbbá, hogy 

Bárhol legyen a világban, mi végpontok közötti titkosítással megvédjük a személyes üzeneteit, amelyeket senki, még a WhatsApp sem olvashat vagy hallgathat meg.

Az új adatvédelmi feltételeket nem kell minden felhasználónak elfogadnia. Mint ismert, az év elején az új feltételek bevezetése a felhasználók tömeges távozásához vezetett.

(Sky News)  • Hírek
  • Árfolyam