Összevonás és átszervezés a Samsungnál

2021.12.10. 17:42 Módosítva: 2021.12.13. 14:13

Átszervezi vállalati struktúráját világ egyik legnagyobb elektronikai és félvezetőipari gyártója, a dél-koreai Samsung Electronics. Az új vállalati struktúra jövő év elején lép életbe, a legnagyobb változás a televízió, az otthoni elektronika és a mobiltelefon üzletágak összevonása.

A vállalat által december 7-én bejelentett átszervezés a vezetőséget is érinti. Eddig három vezérigazgató irányította a céget, az új struktúrában két ember kezében összpontosul majd a két üzletág.

Kyehyun Kyung felel majd Device Solutions-ért, azaz a félvezetőket, köztük memóriachipeket fejlesztő és gyártó komponensüzletágért. Kyung korábban a félvezetőket és DRAM komponenseket fejlesztő csapat vezetője volt, a cég úgy számol, hogy vezetése alatt az üzletág meg tudja tartani pozícióját, illetve a dinamikus növekedést, amit az elmúlt években elért, s bérgyártóként átveheti a TSMC-től a vezető szerepet is. A Samsung a legutóbbi negyedévben 13,4 milliárd dollárnyi profitot termelt a félvezetőkből, augusztusban pedig bejelentették, 206 milliárd dollárt költenek az üzletág további fejlesztéseire, és arra, hogy a biogyógyszerészet, mesterséges intelligencia, illetve robotika területén is pozíciót építsenek ki.

Az összevont mobil, televízió és otthoni elektronika üzletágakat tömörítő SET Division vezetését Jong-Hee Han veszi át, akit az alelnöki pozícióra is kinevezett a cég. JH Han a cég közleménye szerint szakértelmével kiemelten fontos szerepet játszott abban, hogy a Samsung 15 éve a világ vezető televíziógyártója, kinevezésével abban bíznak, hogy vezetése alatt az összevont iparágak között szorosabb együttműködés alakul ki. Új pozíciója mellett JH Han a kijelzőüzletág vezetője is marad.

2017 óta ez az első változás a dél-koreai cég szervezetében, a döntést vélhetően a félvezetők iránti megugrott kereslet, és a mobilos divízió profitjának csökkenése indokolta. Bár a Samsung vezet eladási számokban, a Galaxy okostelefonokat is fejlesztő, illetve gyártó mobilos üzletág növekedése az elmúlt években folyamatosan lassult, közben pedig a telefonok eladásából származó profit elkezdett csökkenni a konglomerátum más bevételi forrásaihoz képest. A HWSW adatai szerint 2010-ben a Samsung teljes bevételének 70 százalékát tették ki a mobiltelefonok eladásaiból származó összegek, a legutóbbi negyedévben viszont már csupán 21 százalékot.

A Samsung legnagyobb koreai riválisa, az LG is december elején jelentett be átszervezést a vállalat vezetésében, erről ebben a cikkben írtunk.  • Hírek
  • Hírek