Botond, Mózes
EUR 385,96 Ft
USD 370,04 Ft
12 °C
29 °C

Visszatértek a Földre a japán űrturisták

K  AP20211208027
2021.12.20. 06:58

Épségben visszatért a Földre hétfőn Maezava Juszaku japán milliárdos, aki tizenkét napot töltött el a Nemzetközi Űrállomáson (ISS-en) – adta hírül az MTI.

A 46 éves divatmágnás és műgyűjtő, aki december 8-án indult a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtérről asszisztensével, Hirano Jozóval és Alekszandr Miszurkin orosz űrhajóssal együtt, erről itt írtunk. Tizenkét napot töltöttek az űrben, erről a YouTube-on folyamatosan frissülő videónapló formájában számoltak be. Az orosz űrhajós és a két japán visszatérésük után a kazahsztáni sztyeppén landoltak.

A visszatérés havas körülmények között tartott, a közép-kazahsztáni Zsezkazgan városától mintegy 150 kilométerre délkeletre fekvő leszállóhelyen csapadékos időjárás és fagypont alatti hőmérséklet uralkodott.

Maezava egy orosz Szojuz űrhajóval (Msz-20) tette meg az utat, és ő lett az első űrturista, aki több mint tíz év után fizetett utasként jutott el a Nemzetközi Űrállomásra. Az ISS után a Holdat készül megkerülni, erre az útra Elon Musk SpaceX-je vinné magával tervezetten 2023-ban.

(Borítókép: A Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség sajtószolgálata által közreadott kép Alekszandr Miszurkin orosz űrhajósról (k) Maezava Juszaku japán divatmágnásról (j) és Hirano Jodzo japán fotós-filmproducerről (b) a bajkonuri űrközpontban 2021. december 8-án mielőtt elindulnak a Szojuz MSz-20 űrhajóval a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra. Fotó: MTI / AP / Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség / Pavel Kassin)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek