A guineaféreg-betegség felszámolásának küszöbén a világ

2022.01.27. 12:50
A féreg egyméteresre nő meg az emberben, aztán átrágja magát a bőrön, és távozik.

Tavaly a guinea-, más néven medinaféreggel való megfertőződésnek már csak 14 humán esete vált ismertté az egész földkerekségen, ezzel akár meg is valósulhat Jimmy Carter egykori amerikai elnök álma, hogy még életében teljesen kiirtsák az emberek köréből a féregbetegséget – közölte az MTI szerint az atlantai Carter Center.

Egy évvel korábban még 27 esetet jelentettek Afrikából. A tavalyi eseteket mindössze négy országban – Csádban, Etiópiában, Dél-Szudánban és Maliban – észlelték. Az adatok látványos javulást tükröznek a globális féregellenes kampány kezdőévéhez, 1986-hoz képest, amikor 3,5 millió ember szervezetébe jutott be a parazita az egészségtelen ivóvízzel.

Az atlantai Carter Centert a volt amerikai elnök és felesége, Roslynn hozta létre, hogy világszerte közegészségügyi kampányokat indítsanak és finanszírozzanak a drakunkuliázis nevű féregbetegség kiirtására.

Szennyezett vízzel terjed

A drakunkuliázist a guineaféreg (más néven medinaféreg, Dracuncula medinensis) nevű fonalféregfajta okozza. A féreg petéit a vízibolha terjeszti, és akkor kerül a szervezetbe, amikor az emberek állatokkal közösen használt vízforrásban fürdenek, mossák a ruháikat és ezt a vizet isszák, azaz a legszegényebbek betegsége. Egy féreg egymillió pete lerakására is képes.

A lárvák az emberi szövetben kelnek ki és szaporodnak, majd az akár egyméteresre is megnövő féreg a bőrön át – legtöbbször a kézen és a lábon át – kirágja magát, miután peték ezreit hagyja a szervezetben. A betegség nem halálos, de a féreg okozta fájdalom akár három hónapra is munkaképtelenné teheti az embereket, a féregtelenítés is hetekig eltarthat.

Gyógyszer és védőoltás nincs ellene. Ehelyett vízszűrőket osztanak ki és enyhe hatású rovarirtóval irtják a hordozóját a vizekben. A falusiak figyelmét felhívják, hogy csak biztonságos vizet igyanak, és ne használjanak fertőzött vizet.

Óriási eredmény a féregellenes programban, hogy elmondhatjuk, egy nyolcmilliárd lakosú bolygón mindössze 14 ember fertőződött meg a parazitával

– jelentette ki Adam Weiss, a Carter Center drakunkuliázisellenes programjának igazgatója.

Az állatok, köztük a kutyák és macskák körében is 45 százalékkal csökkent a drakunkuliázis előfordulása 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest a Carter Központ adatai szerint.

Közel a vég

A 97 éves exelnök egyik életcéljának tűzte ki a féregbetegség felszámolását, miután a nyolcvanas években végignézte, ahogy egy hosszú féreg kimászott egy asszony mellkasából Ghána egyik északi, eldugott vidékén. Eltökélte, hogy fellép a betegség kiirtásáért, és úgy vélte, a harc tíz évig fog tartani. Ghánában 2011-ben hirdettek győzelmet a féreg fölött.

A drakunkuliázis lehet az első, parazita okozta betegség – és az 1979-ben felszámolt himlő után a második betegség –, amelyet sikerül világszerte felszámolni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint azonban a legutolsó eseteket a legnehezebb felszámolni, mert többnyire elszigetelt, távoli és nehezen megközelíthető térségekben fordulnak elő.

(MTI)  • Hírek
  • Hírek