Hatalmas napvihar miatt adtak ki figyelmeztetést világszerte

2022.04.11. 16:02
Hatalmas napvihar érte el bolygónkat egy napkitörés következtében, közölték a kérdéssel foglalkozó tudósok. A mostani órákban észlelt erős geomágneses viharok miatt az Egyesült Államok Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatala (NOAA) figyelmeztetést adott ki.

A G3-as erősségű mágneses vihar komoly problémákat okozhat az áramellátó rendszerekben, de a műholdakra és az űrben tartózkodó asztronauták egészségére is hatással lehet. A műholdas navigációs rendszerekben és a rádióadásokban is zavarok léphetnek fel, írta meg az Independent.

Valószínűleg látványos északi fényt is láthatunk majd, de a vonuló állatok tájékozódása is megzavarodhat. 

A napviharok skáláján a G5 a legmagasabb szint. Ilyen esetben az elektromos hálózatok és a műholdak teljesen tönkremehetnek, az északi fény pedig nemcsak a sarkokon, hanem világszerte látható lehet. A szakértők szerint egy ilyen erős magnetikus vihar

lehetséges veszélyeire nem vagyunk kellőképpen felkészülve

A napviharokat az okozza, amikor a napkoronából jelentős tömegű anyag csapódik ki. A napkitörések hatása két nap elmúltával éri el a Földet, és először még csak kis mértékben észrevehető.

A NOAA az éjszaka folyamán már erős geomágneses viharokat észlelt, a figyelmeztetés vasárnap reggelig marad életben.   • Tippek
  • Árfolyam