Csaknem 80 év után azonosították a nácik egyik áldozatát Hollandiában

2022.04.30. 16:51
Hetvenhét év után azonosítottak Hollandiában egy férfit, akinek holttestét a második világháború után egy tömegsírban találták meg a nácik legrosszabb hollandiai börtöne mellett – adta hírül az MTI.

Egy bűnügyi regénybe illő hosszú nyomozás, azon belül az áldozat maradványainak összehasonlító DNS-vizsgálata eredményeként sikerült hivatalosan is megállapítani, hogy a férfi Cornelius Pieter „Kees” Kreukniet ellenálló, aki 50 év körüli lehetett halála pillanatában, és aki egy Hágában illegálisan terjesztett újság nyomtatásában vett részt – közölte egy alapítvány, amely a háborús eltűntek felkutatásának szenteli tevékenységét.

Kreuknietet 1944-ben tartóztatták le a németek,

amikor az újság nyomtatásához egy rossz címre küldött papírszállítmány felkeltette a náci titkosszolgálat figyelmét.

A vizsgálat megállapította, hogy a férfit kivégzőosztag lőtte le, majd testét egy tömegsírba dobták Hágában, a Scheveningen kerületben lévő börtön területén kívül. Holttestét – másik nyolc emberével együtt – 1947-ben fedezték fel, és mindannyiukat ismeretlenként temették el.

A ruházat is segített az azonosításban

A Ronald Klomp által vezetett alapítvány a hadsereg holttest-azonosító szolgálatával karöltve széles körű kutatást indított, kezdve a férfin talált ruhamaradványokkal, amelyek elvezettek egy, a lakhelyéhez közeli bolthoz, és tanulmányozva a börtönkartotékokat, amelyek szerint a fogoly tüdőgyulladásban halt meg.

A ruházatnak és a fogászati leleteknek köszönhetően végül sikerült eljutni egy rokonhoz, a férfi egy dédunokaöccséhez, akinek összehasonló DNS-vizsgálatával végleges megerősítést nyert az áldozat személyazonossága.