16:00, November 29.
Ecuador 1
Szenegál 2
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 2
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 3
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29. ÉLŐ
Irán 0
Egyesült Államok 1

Videón a becsapódás: aszteroidának ütközött a NASA űrszondája

copy
2022.09.27. 06:55
Sikeresnek bizonyult az úgynevezett DART-projekt (Double Asteroid Redirection Test), ugyanis hétfő éjjel a Dimorphos nevű aszteroidának ütközött a NASA űrhajója.

Korábban már írtunk arról, hogy a NASA a kísérletben egy űrszondát tervezett nekiütköztetni egy aszteroidának, méghozzá azért, hogy kiderüljön: ezzel a módszerrel el lehet-e téríteni olyan égitestet, amely máskülönben a földbe csapódna. 

Azóta kiderült, hogy sikerült a kísérlet:

az űrszonda – 22 ezer kilométer per órás sebességgel – nekiütközött a 160 méter átmérőjű Dimorphos nevű aszteroidának, és erről videó is készült. 

A Dart-űrszonda a becsapódás előtti pillanatokról küldött felvételeket a Földre, az ütközés után azonban megsemmisült:

A NASA élő közvetítésében az is látható volt, hogy mennyire örültek ennek a központban:

Új korszak kezdődött

Ez volt az első alkalom, hogy egy űrszondával eltérítették egy aszteroida röppályáját. A NASA körülményesen választotta ki a teszt céljaként szolgáló aszteroidát. Egyrészt tekintettel voltak arra, hogy semmiképp se olyan égitestnek ütköztessék az aszteroidát, amelynek a pályáját esetleg oly módon tudják módosítani, hogy azáltal a Föld is veszélybe kerüljön.

Másrészt úgy választották ki az aszteroidát, hogy ne legyen annyira könnyű az űrszondának.

A Dimorphos ugyanis egy nála jóval nagyobb aszteroida, a Didymos körül keringett, vagyis a kisebb égitestet először meg kellett különböztetnie a jóval nagyobb aszteroidától az űrszondának.

A szonda azonban sikeresen végrehajtotta a kísérletet, és – a szakértők szerint – a Dimorphos középpontjától körülbelül 17 méterre leütközte az aszteroidát. A projekt eredményét – azt, hogy mennyiben módosult az égitestet röppályája – a NASA még a következő hetekben értékeli ki, de Lori Glaze, a NASA bolygótudományi részlegének vezetője már így is azt mondta, hogy maradandót alkottak a projekttel.

Új korszak kezdődött az emberiség történetében, egy olyan korszak, amikor megvan a lehetőségünk arra, hogy megvédjük magunkat egy veszélyes aszteroida becsapódásától

– fogalmazott Lori Glaze.

Mindeközben Elena Adams, a Johns Hopkins Egyetem mérnöke – aki a projekt egyik vezetője volt – úgy fogalmazott, hogy „a földlakók ezentúl nyugodtabban alhatnak”, tudván azt, hogy már van egy olyan eszköz, amivel meg lehet védeni a bolygót – számolt be a BBC. Korábban beszámoltunk arról is, hogy a DART mellett a NASA és más űrügynökségek egyéb bolygóvédelmi projekteket is tesztelnek.

(Borítókép: NASA/Johns Hopkins APL/Handout via Reuters)  • Tippek
  • Bankszámla