Elbutulhatnak az idősek a tévénézéstől

shutterstock 1525541462
2022.10.25. 14:58
Egy új kutatás szerint az idősebb felnőttek ülőmunkával töltött ideje − vagyis az, hogy mit csinálnak ülés közben − nagyban befolyásolja a demencia kialakulásának esélyét.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban közzétett kutatás megállapította, hogy azoknál, akik az üléssel töltött idejüket elsősorban tévénézéssel töltötték, 24 százalékkal nőtt a demencia kockázata, míg azoknál, akik ezt az időt számítógépezéssel, 15 százalékkal csökkent. A kutatók kifejtették, hogy a tévénézés kognitívan passzív, vagyis kevés gondolkodást igényel, míg a számítógép-használat kognitívan aktív, vagyis (az olvasáshoz hasonlóan) intellektuálisan serkentőbb − írta meg a The Washington Post

A vizsgálatban részt vevők mindkét csoportjánál fennmaradt az üléshez kapcsolódó demencia kialakulásának esélye, függetlenül attól, hogy a nap más időszakaiban fizikailag mennyire voltak aktívak. Korábbi tanulmányok rámutattak arra, hogy a testmozgás jótékony hatással van a kognitív hanyatlás és a demencia kockázatának csökkentésére.

Több mint százezren vettek részt a vizsgálatban

A demencia, amelyet a tudomány nem tekint az öregedés normális részének, egy gyűjtőfogalom, amelyet egy sor olyan tünet − memóriavesztés, zavartság, nyelvi és gondolkodási problémák, valamint viselkedésbeli változások − leírására használnak, amelyek idővel egyre súlyosabbak lesznek, és befolyásolják az egyén mindennapi életét és tevékenységeit. Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb típusa. Ma az Egyesült Államokban körülbelül hatmillió ember szenved Alzheimer-kórban és a kapcsolódó demenciákban. A legtöbbjük 65 évnél idősebb, és több a nő, mint a férfi. A Járványügyi Központ (CDC) szerint ez a szám 2060-ra várhatóan 14 millióra nő.

Az új kutatásban 146 651 olyan, hatvanéves és idősebb felnőtt vett részt, akik a vizsgálat kezdetekor nem szenvedtek demenciában. A mintegy tucatnyi éven keresztül tartó nyomon követő vizsgálat alatt 3507 résztvevőnél diagnosztizáltak demenciát.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy

a kognitívan passzív (mozgásszegény viselkedés), például a tévénézés csökkentése és a kognitívan aktív viselkedés, például a számítógép-használat növelése akár csak kis mértékben is jelentős pozitív hatással lehet az egyének demenciakockázatára, függetlenül a fizikai aktivitástól.

(Borítókép: Shutterstock)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM