A hirtelen szívhalál és a szívinfarktus ellen is véd az influenzavakcina

DEBRE20161123057
2022.12.01. 06:48
Magyar szakemberek hívják fel a figyelmet egy Magyarországot különösen súlyosan érintő problémára. Úgy tűnik, hogy a hirtelen szívhalál és a szívinfarktus ellen is véd az influenzavakcina.

A még mindig jelen lévő SARS-CoV–2 koronavírus-járvány mellett számítanunk kell a szezonális influenzajárvány jelentősebb felfutására is. Ez nagy kihívás lehet főleg a krónikus betegséggel rendelkezők számára, de

egy influenza-koronavírus együttes fertőzés a fiatalabb, egyébként egészséges embereket is komoly próbára teheti

– hívják fel a figyelmet az egyik hazai jelentős szív- és érrendszeri központ, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főorvosai egy, az Orvosi Hetilap hasábjain frissen megjelent tudományos közleményükben.

A Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező orvosi szaklapjában leközölt összefoglaló szerzői, dr. Körömi Zsolt és dr. Nagy Gergely rávilágítanak, hogy az utóbbi években a koronavírus miatt hozott védelmi intézkedések (maszkviselés, kézmosás, távolságtartás) az influenza ellen is hatásosnak bizonyultak, emiatt volt olyan év, amikor az influenzajárvány lényegében „elmaradt”, illetve jelentősen alacsonyabb esetszámokkal zajlott le.

Ez önmagában pozitívumnak tekinthető, azonban mivel így a népesség viszonylag régen találkozhatott influenzavírussal, jelentősen nagyobb lehet a kórokozóval szemben védtelenek aránya is. Ennek kedvezőtlen hatását jelentősen fokozhatja a jelenleg lazább járványügyi szabályozás is, 

ezért egy, a korábbiaknál több embert érintő és súlyosabb lefolyású influenzajárvány lehet kialakulóban.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti Figyelőszolgálatának aktuális adataiban a koronavírus-fertőzések mellett az influenzavírusos esetek is elkezdtek megjelenni, és egyre többen fordulnak légúti tünetekkel orvoshoz.

A szerzők publikációjukban a kedvezőtlen biológiai folyamatok molekuláris szintjétől az emberi szervezet élettani folyamatain keresztül egészen a több százezres populáció adatait felsorakoztató statisztikai kutatásokig levezetik, hogy a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdőknél az influenza lefolyása súlyosabb, sőt könnyen halálos is lehet, valamint a meglévő betegségek heveny rosszabbodása is előfordulhat.

A szerzők felhívják a figyelmet arra is, hogy az influenza elleni oltás milyen sokféleképpen tud megvédeni az olyan, akár életveszélyes betegségektől is, mint a szívelégtelenség, a szívinfarktus, a különféle ritmuszavarok, és a hirtelen szívhalál. A fentiek miatt valamennyi korosztálynak javasolt a háziorvosoknál már elérhető influenza elleni oltás felvétele saját maguk, szeretteik, illetve mindannyiunk védelme érdekében.

Emellett természetesen fokozott figyelemmel kell lenni továbbra is a rendszeres kézmosásra, a megfelelő távolságtartásra, és a további maszkviseléssel is jelentősen csökkenthető az influenzavírus terjedése – húzzák alá a cikk szerzői.

Az influenzaoltás agyi érbetegségekre gyakorolt hatásáról nemrég nagy, nemzetközi tanulmányok is jelentek meg tekintélyes orvosi szaklapokban. Októberben az Index is beszámolt arról, miszerint spanyol szakértők arra az eredményre jutottak, hogy azok között, 

akik influenza elleni védőoltást kaptak, jóval kevesebb a sztrók (stroke),

annak is az úgynevezett ischaemiás, tehát agyi trombózis, agyi erek embóliája által okozott változatának előfordulása. (Ezalatt az agyszövet, az agyi vérerek elzáródása miatt létrejövő elhalását értjük.)

A magyar nyelvben hagyományosan szélütésnek vagy gutaütésnek nevezzük a betegséget, amelyet azonban meg kell különböztetni az agyvérzéstől. A probléma Magyarországon különösen jelentős, évente több tízezer betegnél alakul ki sztrók, amely sokszor halálos kimenetelű, vagy maradandó károsodással jár. A koszorúér, illetve agyi érbetegségek által okozott halálozásban Magyarország messze az uniós átlagnál rosszabb mutatókkal bír, a megelőzés tehát különösen fontos lenne. 

(Borítókép:  Czeglédi Zsolt / MTI)  • Hírek
  • Megtakarítás