Vége lehet az influenszerek világának?

GettyImages-1245395761
2022.12.07. 08:37
Korlátozni kellene az ismert emberek posztolási szabadságát a Facebookon és az Instagramon – közölte kedden a közösségi platformokat irányító Meta felügyelőbizottsága.

A Meta a magasrangú, sok követővel rendelkező profilok – például Donald Trump volt amerikai elnökkel – szemben a veszélyes tartalmak és az emberi jogi kötelezettségek miatt változtat eddigi üzleti érdekeit kiszolgáló működési szabályain – írja a Financial Times.

A cég felügyelőbizottsága megállapította, hogy az érvényben lévő szabályozás nem megfelelő, mert ha a felhasználók olyan üzeneteket vagy fényképeket töltenek fel, amelyek vélhetően sértik a Facebook vagy az Instagram szabályzatát, akkor a moderátorok azonnal eltávolítják a posztokat, ha úgy ítélik meg, hogy jelentős kockázattal járnak, vagy ismeretlen felhasználóktól származnak.

Ám ha a közzétevő szerepel az ismert emberek úgynevezett fehér listáján, akkor az azonnali eltávolítás helyett újabb vizsgálat következik, amely általában néhány napig, de időnként akár hónapokig is eltarthat.

A jelentés szerint a közösségi platformok összehasonlító ellenőrzése jelen formájában igazságtalan,

mert olyan felhasználóknak nyújt nagyobb szólásszabadságot, akik részben annak arányában élvezik ezt a privilégiumot, hogy milyen gazdasági kapcsolatban állnak a Metával. Ezenkívül olyan gyorsan terjedő, a Meta szabályaival ellentétes tartalmak is láthatóak a Facebookon és az Instagramon, amelyek károkat okozhatnak. A testület szerint alapos módosításra szorul a jelenleg alkalmazott összehasonlító ellenőrzés, hogy átláthatóbb, gyorsabb és igazságosabb legyen a szabályozás.

Új nyilvántartásba veszik az aktívabb felhasználókat

További javaslatuk, hogy fel kellene gyorsítani azon felhasználók posztjainak másodlagos vizsgálatát, akik emberi jogokkal kapcsolatos tartalmakat közölnek. Ezeknek a posztoknak a sorsáról a belső vizsgálatot követő intézkedés döntene.

A jelentés arra kéri továbbá a vállalatvezetést, hogy dolgozzák ki azt a feltételrendszert, amely alapján újabb nyilvántartás készülne az érintett felhasználókról, akiket nyilvánosan is megneveznének a közösségi platformokon.

A Meta felügyelőbizottsága 2020-ban jött létre Mark Zuckerberg javaslatára, a testület független, de működését a Meta finanszírozza. Feladata, hogy meghatározza a cégcsoport tartalommoderálási politikáját. A 20 fős nemzetközi testület tagjai között vannak újságírók, ügyvédek, emberi jogi jogvédők és korábbi politikusok.

A felügyelőbizottság 2021 októberében vizsgálatot indított Frances Haugen ellen, aki belső dokumentumokat szivárogtatott ki a sajtónak. Haugen azzal vádolta a cégcsoportot, hogy „saját profitját helyezi előtérbe a platformok felhasználóinak biztonságával szemben”.

A testület a Metának a vádakra adott válaszával kapcsolatban megállapította, hogy „az nem kielégítő, és a cégcsoport hozzáállása a kérdéshez kívánnivalókat hagy maga után”.

(Borítókép: Ivana Knoll horvát influenszer a Japán–Horvátország világbajnoki mérkőzésen 2022. december 5-én. Fotó: MB Media / Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM