Bepereli a Meta a céget, amely fiókadatokat lopott el

2023.01.15. 11:24
Bűncselekmény elkövetésével vádolja a Voyager Labs nevű céget az egykori Facebook és arra kéri a bíróságot, hogy tiltsák el szolgáltatásai használatától.

A bűnüldöző hatóságok számára online hírszerzéssel foglalkozó kis cég a Meta szerint személyes adatok lopására irányuló kiterjedt műveletet folytatott nem csak a Faceookon és Instagramon, de a Twitteren, Youtube-on és a Telegramon is.

A kaliforniai kerületi bíróságon benyújtott perirat szerint a Voyager Labs 38 ezer hamis Facebook fiókot hozott létre, amelyek segítségével 600 ezer felhasználó bejegyzéseit, kedveléseit, fotóit és ismerőseinek listáját szerezték meg. A Meta szerint ez az eljárás nem csak a szabályzatukat, hanem a kaliforniai törvényeket is megsértette ezzel.

A Meta felfüggesztette a hamis fiókokat.

Az eset hasonló a LinkedIn munkaerőpiaci közösségi platform és a hiQ nevű cég közötti vitához, ahol a felhasználók adatainak ellopása több éves pereskedést eredményezett, végül megegyezéssel és félmillió dolláros kártérítésel zárult.

A Metának is voltak már hasonló ügyei a BrandTotal és Unimania nevű adatggyüjtögető cégekkel, amelyekkel végül megegyezett. Ezeknél viszont sokkal nagyobb port kavart a Cambridge Analytica hasonló tevékenysége miatt kirobbant botrány – utóbbi politikai marketingre használta az online szerzett adatokat, amivel sikerre vitték Donald Trump elnöki kampányát.

A Guardian több éve megjelent cikke szerint a Voyager Labs szolgáltatását a Los Angeles-i rendőrség tesztelte például iszlám szélsőségesek felkutatására. Eközben Írország tavaly 265 millió eurós bírságot szabott ki a Metára, amiért nem tettek eleget az ellen, hogy rosszhiszemű felek több millió felhasználó telefonszámait és adatait megszerezzék.

(CNBC, Engadget)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM