Meghalt az elektronika legendás alakja, Gordon Moore

2023.03.25. 07:08
94 éves korában meghalt Gordon Moore amerikai üzletember, mérnök, az Intel Corporation társalapítója. Nevéhez kötődik a legendás Moore-törvény.

Moore 1929-ben született San Franciscóban. Miután kémiai fizikából megszerezte a doktorátusát, többedmagával megalapította a Fairchild Semiconductorst, ahol kutatási és fejlesztési igazgatóként dolgozott.

1968-ban társalapítóként közreműködött az Intel létrehozásában, ami később a világ legnagyobb chipgyártójává nőtte ki magát. Eleinte vezérigazgató-helyettesként dolgozott, majd őt választották meg elnök-vezérigazgatónak. Munkássága révén a Columbia Egyetem életműdíjával tüntették ki.

Moore még a hatvanas évek közepén állapította meg azt a tapasztalati törvényt, amire a chipfejlesztő cégek máig hivatkoznak. A Moore-törvény leggyakoribb megfogalmazása szerint az integrált áramkörökben lévő tranzisztorok száma másfél évente megduplázódik, írja a prohardver.hu.

Érdekesség, hogy maga Moore sem tekintett rá törvényként, azt állította, hogy a legalacsonyabb árú komponens összetettsége évenként nagyjából a kétszeresére nőtt.

A híres mérnök 1975-ben átfogalmazta a törvényt, az új megfigyelések szerint a legalacsonyabb árú komponens összetettsége már csak kétéves intervallumban nő nagyjából a kétszeresére.