Gigabírságot kaphat a Facebook

2023.05.21. 18:51
Az ír szabályozó több száz millió eurós bírságot szabna ki a közösségi platformra, amiért nem megfelelően kezelte a felhasználói adatokat.

Több mint 746 millió eurós (280 milliárd forint) bírsággal sújtják a Facebookot, és arra kötelezik, hogy függessze fel az Egyesült Államokba irányuló adatátvitelt – írja a The Guardian.

A Bloomberg által elsőként bejelentett bírság rekordot jelent majd az EU általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) megsértéséért, és felülmúlja a Luxemburg által 2021-ben az Amazonra kivetett 746 millió eurós pénzbüntetést.

Az ír adatvédelmi bizottság döntése várhatóan megszünteti a Facebook európai felhasználói adatainak továbbítását az Egyesült Államokba. A döntés azonban nem lép azonnal hatályba, hiszen a Meta várhatóan türelmi időt kap, hogy változtatásokat eszközölhessen a határozat értelmében. A felfüggesztés így előreláthatólag az őszre tolódik, amikor a vállalat pedig fellebbezhet a döntés ellen.

Johnny Ryan, az Irish Council for Civil Liberties vezető munkatársa, aki az internetezők adatainak szigorúbb védelme mellett kampányol, úgy véli, hogy a 746 millió eurót meghaladó pénzbüntetés nem lesz elég, ha a Facebook nem változtatja meg alapjaiban a felhasználói adatoktól függő üzleti modelljét.

Egy milliárd eurós parkolójegy nem jelent semmit egy olyan vállalat számára, amely sokkal több milliárdot keres az illegális parkolással

– mondta Ryan.

Az ír adatvédelmi bizottság 2021 szeptembere óta összesen közel 1 milliárd euróra bírságolta a Metát, amely az Instagramot és a WhatsAppot is birtokolja. Szabályozza továbbá az Apple-t, a Google-t, a TikTokot és más olyan platformokat, amelyek uniós központja Írországban van.

Tavaly novemberben a Metát 265 millió euró (99 milliárd forint) bírsággal sújtotta a bizottság, miután egy jogsértés miatt több mint 500 millió felhasználó adatai kerültek nyilvánosságra az interneten.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM