Számítógépek ezrein válik elérhetetlenné az egyik legnépszerűbb böngésző

GettyImages-1187447320
2023.05.31. 11:41
A Google Chrome és a Microsoft Edge után a Mozilla Firefox is megszünteti támogatottságát a Windows 7, 8 és 8.1-et futtató számítógépeken. Ha ezen Windows-verziók valamelyikét használja, akkor egy alkalmazásfrissítéssel átkerül a Firefox Extended Support Release (ESR) csatornájára, mely még 2024 szeptemberéig védve lesz, a határidő után azonban nem kap több biztonsági frissítést a böngésző.

Megszünteti támogatottságát három Windows-verzión is az egyik legnépszerűbb böngésző, a Mozilla Firefox. A kaliforniai Mozilla Alapítvány alkalmazása 2009 és 2013 között a legnépszerűbb böngésző volt a magyarországi internetezők körében, tíz évvel ezelőtt azonban a Google Chrome trónbitorlást követett el.

A támogatás megszüntetését a Mozilla a következőkkel indokolja:

A Microsoft 2023 januárjában megszüntette a Windows 7, 8 és 8.1 hivatalos támogatását. A nem támogatott operációs rendszerek nem kapnak biztonsági frissítéseket, így számos sebezhetőségnek vannak kitéve. Mivel a Microsoft már nem nyújt hivatalos támogatást, a Firefox karbantartása az elavult operációs rendszereken rendkívül költséges feladattá vált a Mozilla számára, mely egyben veszélyes is a felhasználók számára

– magyarázták a weboldalukon, hozzátéve, hogy a Mozilla a kritikus biztonsági frissítéseket a Firefox ESR csatornán keresztül biztosítja az ESR 115-ös verziójának végéig, 2024 szeptemberéig; ezt követően a Mozilla nem biztosít biztonsági frissítéseket a böngészőhöz, így erősen ajánlják az újabb Windows-verziók egyikére való átállást.

Ha naprakészen szeretné tartani a Firefoxot, a legújabb funkciókkal és frissítésekkel, akkor legalább Windows 10-et kell futtatnia, a Microsoft azonban hamarosan ettől a rendszertől is el fog búcsúzni, így a legjobb megoldást a Windows 11-re való átállás jelenti.

(Borítókép: Ali Balikci / Anadolu Agency / Getty Images)

   • Tippek
  • Babaváró hitel