Befellegzett a Google Mapsnek?

GettyImages-97614591
2023.08.01. 07:12
Több óriásvállalat is megelégelte a Google és az Apple duopol helyzetét, ezért a Microsoft, a Meta és az Amazon együttesen összefogva készít olyan térképplatformot, amely egyaránt kihívója lehet a Google Térképeknek és az Apple Mapsnek is.

Ha manapság valaki egy online térképalkalmazásra gondol, szinte biztos a Google Térképek vagy az Apple Maps ugrik be neki elsőként, ez a két alkalmazás uralja ugyanis jelenleg szinte kizárólagosan a térképpiacot – a két óriásvállalat duopol helyzetével azonban sokan nem elégedettek. Ennek köszönhetően jött létre a Meta, a Microsoft, az Amazon és a TomTom térképgyártó cég koalíciójából az a csoport, mely olyan adatokat tesz közzé, amelyek lehetővé teszik a külső fejlesztők számára, hogy saját térképeket készítsenek.

Az Overture Maps Foundation nevű csoport tavaly alakult, a napokban pedig megjelent az első adatállományuk is.

Az adatkészletnek köszönhetően a harmadik feles fejlesztők saját térkép- vagy navigációs termékeket készíthetnek, hogy megtörjék az Apple–Google duopóliumot. A gyűjtemény közel 60 millió nevezetességet, éttermet, szórakozóhelyet, parkot és egyéb érdeklődési pontot tartalmaz, de természetesen egy részletesen kidolgozott közlekedési hálózat sem maradhatott ki belőle, írja a Tech Crunch.

Mindezt egyébként javarészt a Meta és a Microsoft gyűjtötte össze – mindkét vállalat rendelkezik ugyanis saját térképalkalmazással, azokat azonban rendkívül kevesen használják. Előbbi szolgáltatása javarészt a Facebookon és az Instagramon belül lelhető fel, míg utóbbi a Windows 10-et és Windows 11-et futtató számítógépek alap alkalmazáscsomagjának a része.

Az adathalmaz kiadása jelentős lépés egy átfogó, piaci minőségű, nyílt térképi adathalmaz létrehozásában a folyamatosan változó világunk számára. Különösen a Places nevezetű adatkészlet az, ami a legjelentősebb, köszönhetően annak, hogy korábban nem állt a fejlesztők rendelkezésére olyan nyílt adatkészlet, amelynek segítségével a világ bármely pontján található új vállalkozásoktól kezdve a kis- és nagyvállalkozásokon át a pop-up utcai piacokig minden feltérképezhető

– magyarázta Marc Prioleau, az Overture Maps Foundation ügyvezető igazgatója egy nyilatkozatban, hozzátéve, hogy egy térképalkalmazásnál az alapok megadása csak a kezdet, az igazi kihívás az, hogy az app friss tudjon maradni a folyamatos változások közepette és hogy megfeleljenek a felhasználói elvárásoknak.

Az Overture egy olyan széles körű együttműködést tervez, amely képes a POI-k naprakész, átfogó adatbázisának létrehozására és karbantartására

– fejezte be.

A jogdíjak jelentik a legnagyobb problémát

Az Overture Map Foundation mögött az az elképzelés áll, hogy a fejlesztők számára egyszerűbbé és olcsóbbá tegyék az alkalmazások készítését. Amennyiben ugyanis egy fejlesztő a Google Térképek API-hoz szeretne hozzáférni, hogy azt implementálhassa saját alkalmazásába, azért a Google-nek jogdíjakat kell fizetnie – nem keveset.

Az Apple oldalán egy fokkal jobb a helyzet: az Apple Maps API-hoz bármelyik fejlesztő ingyenesen hozzáférhet, amennyiben az alkalmazás, melyben azt használják, majd natívan iOS-re, iPadOS-re, macOS-re vagy watchOS-re készül; webes appok esetében azonban már az Apple is jogdíjakat kér el. Ugyan ezeket az Overture esetében sem lehet százszázalékosan elkerülni, az általuk kínált megoldások mégis sokkal költséghatékonyabbak.

Hogy mindez mennyiben fogja megváltoztatni a térképpiacot, egyelőre nem tudni, az azonban szinte biztosra vehető, hogy ennyi nem lesz elég ahhoz, hogy a Google Térképet letaszítsák a trónról, szimplán csak a megszokás miatt ugyanis emberek milliói fogják továbbra is azt használni.

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM