Magyarországi matematikaérettségivel tesztelték le Elon Musk új AI-modelljét

2023.11.05. 13:27
Elon Musk mesterséges intelligenciával (AI) foglalkozó xAI startupja kiadta első AI-modelljét, mivel a milliárdos techguru fel akarja venni a versenyt az OpenAI-jal, a Google-lel és a Metával.

Elon Musk elindítja a Grok nevű chatbotot, amely szerinte képes felülmúlni a ChatGPT teljesítményét – írja a Financial Times.

A Grok valós idejű hozzáféréssel rendelkezik az X közösségi platform információihoz, ami Musk szerint hatalmas előnyt jelent más modellekkel szemben, mivel azok nagyrészt régebbi archívumokra támaszkodnak.

Mint azt Musk elmondta, chatbotja szereti a szarkazmust, és reméli, hogy több személyiséget adva neki a Grok kitűnhet az egyre zsúfoltabb piacon.

Olyan pikáns kérdésekre is válaszolni fog, amelyeket a legtöbb AI-rendszer elutasít

– közölték.

Azok a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok, amelyek technológiája másodpercek alatt képes emberhez hasonló szöveget, kódot és képeket létrehozni, idén dollármilliárdokat gyűjtöttek össze, mivel a befektetők egyre nagyobb tömegben szállnak be ebbe az iparágba, amely a támogatói szerint olyan átalakító erejű lehet, mint az internet.

Mások azonban attól tartanak, hogy egy buborék van kialakulóban, mivel a technológia kereskedelmi hasznosítása még korai stádiumban van.

Musk, aki a múlt héten azt mondta, hogy végül „az AI mindent meg fog tudni csinálni”, és feleslegessé teszi az emberi munkát, az év elején alapította meg az xAI-t. Mérnökökből álló csapatának tagjai korábban a Google DeepMindnál és a Microsoftnál dolgoztak, és a csapat most igyekezett felzárkózni az olyan befutottabb riválisokhoz, mint az OpenAI.

Annak ellenére, hogy mindössze néhány hónap alatt hozták létre, Musk azt állítja, hogy a Grok képességei vetekszenek a Meta és az Inflection AI legújabb modelljeivel.

Az xAI szerint a Grok matematikai kérdésekre való válaszadási vagy érvelési képessége hasonló az OpenAI GPT–3.5 modelljéhez. A startup hozzátette, hogy

a Grokot a magyarországi matematikaérettségi vizsgával tesztelték le, amelyen C osztályzattal (közepes) ment át a bot.

Az xAI azonban azt is elismerte, hogy lemaradt az OpenAI mögött, amely márciusban kiadta legújabb modelljét.

Az X felhasználói már most jelentkezhetnek a Grok kipróbálására, ami az alkalmazás új, havonta mintegy 16 dollárba kerülő Premium+ szolgáltatásának előfizetői számára lesz elérhető, de egyelőre csak az Egyesült Államokban.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM