Bálnával beszélgettek a tudósok, az űrlények a következők

2023.12.20. 19:35
A tudósok beszélgetést folytattak egy púpos bálnával a tengeri emlős saját nyelvén. Ez egy nap segíthet az embereknek az idegenekkel való kommunikációban is.

A PeerJ szakfolyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a UC Davis, az Alaszkai Bálna Alapítvány és a SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence – Földönkívüli Intelligencia keresése) tudósai összefogtak,

és sikerült kommunikálniuk a bálnákkal: 20 percig beszélgettek egy Twain nevű púpos bálnával a saját nyelvén.

Twain és a tudósok azonban nem az időjárásról vagy a legújabb halpletykákról beszélgettek.

A bálna válaszolt a hívásra

A tudósok Alaszka partjainál hajóztak, és úgynevezett „kapcsolatfelvételi hívást” sugároztak a tenger alatti hangszóróból, hogy lássák, reagálnak-e a bálnák. Ezek a hívások az emberi üdvözléshez hasonlóak, és a bálnák arra használják, hogy más bálnákat szólítsanak meg, vagy tudassák egymással, hogy hol vannak – mondta a Business Insidernek a vezető szerző, Brenda McCowan.

Ezek az egyik leggyakoribb jelzések, amiket a púpos bálnák/hosszúszárnyú bálnák használnak – tette hozzá Fred Sharpe, az Alaszkai Bálna Alapítvány társszerzője és vezető kutatója. Mint írják, Twain felúszott a hajóhoz, majd megkerülte azt. A következő 20 percben a tudósok 36 különböző alkalommal, változó időközönként ugyanazt a kapcsolatfelvételi hívást sugározták, és Twain minden alkalommal válaszolt a hívásra – az intervallumokhoz szorosan igazodva. Hozzátették:

Ez az első alkalom, hogy az emberek kapcsolatot teremtettek a púpos bálnákkal aZOK saját nyelvén.

Úgy vélik, Twain szándékos eszmecserét folytatott. „Határozottan úgy éreztük, hogy meghallgattak minket” – mondta Sharpe, aki hangsúlyozta: a munkájukhoz engedélyt kaptak. A lejátszott hívások a púpos bálnáktól származtak, amelyeket a tudósok egy kis csoport bálnától rögzítettek. Ebben Twain is benne volt, így lehetséges, hogy a tengeri emlős a saját jelzésére válaszolt.

Kommunikáció az idegenekkel

Mi köze van ennek az idegenekkel való beszélgetéshez? Laurance Doyle, a SETI Intézet vezető kutatója, a tanulmány társszerzője szerint a bálna viselkedése hasonlíthat ahhoz, ahogyan az intelligens idegen fajok felkereshetnék az emberiséget. A SETI kutatói így remélik, hogy ennek alapján sikerülhet megfejteni a potenciális földön kívüli üzenetek esetleges tartalmát is.

Doyle szerint a bálnakutatások megmutatták, hogy az intelligenciával kíváncsiság is jár. A földönkívüliek pedig kapcsolatba akarnak majd lépni velünk. Hozzátette: „Ha a földönkívüliek odakint vannak, jeleket küldenek nekünk, és kommunikálni próbálnak. Lehet, hogy elveszítjük őket, ha nem tudjuk, mit keressünk”.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM