Mégsem zuhan 2600 kilogramm akkumulátor Németországra

2024.03.08. 21:20
Csütörtöki hírek szerint egy 2,6 tonnás platform zuhant volna Németországra a péntek esti órákban, viszont a három éve kallódó űrszemét végül mégsem szárazföldre, hanem az óceánba csapódik. Az Űrkutatási Központ alezredese szerint a veszély elhárult, és nem lesznek további tárgyak az ország felett.

Ahogy arról beszámoltunk az Indexen, a német Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium azt jósolta, hogy pénteken (március 8-án) egy 2,6 tonnás platform fog Németország területére zuhanni, amely három éve vált le a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). Most Thomas Blatte alezredes az Uedemben található Űrkutatási Központból a Bildnek elmondta: tiszta a levegő, mégsem zuhan rájuk az űrszemét.

Nagyon nagy a valószínűsége, hogy a törmelék 20 óra 17 perckor a tengerbe csapódik

– mondta az alezredes.

A Bundeswehr Uedemben (Alsó-Szászország) lévő Űrkutatási Központja közölte, hogy a platform 19 óra 21 perckor Németország közepe felett repült át, nyugat felől, 139 kilométeres magasságban. A Space Situational Awareness Centre további információi szerint Németország felett nem lesznek további átrepülések.

„Megkaptuk a pályaadatok frissítését, és megmértük, hol és milyen magasságban található az objektum. A pozíció alapján a most Németország felett végrehajtott átrepülés olyan magasságban lesz, ahol nem tud újra belépni a Föld légkörébe” – folytatta az alezredes.

Blatte megkönnyebbült: „Micsoda megkönnyebbülés, ez egy különleges helyzet volt a veszély valós lehetőségével. Jó, hogy minden rendben ment.”