„Sikeres” küldetést hajtott végre a SpaceX, mégis megsemmisült a rakétájuk

2024.03.16. 08:36
Sikeres próbarepülést hajtott végre csütörtökön a SpaceX űripari vállalat Starship űrrakétája: a „csillaghajó” ezúttal minden korábbinál messzebbre jutott, ám küldetése utolsó szakaszában, már a Földre való visszatérése során megsemmisült – közölte az Elon Musk amerikai üzletember tulajdonában lévő cég az MTI szerint.

A repülés élő internetes közvetítése közben a cég kommentátorai elmondták: a SpaceX Starbase nevű, a texasi Boca Chica település melletti indítóállásáról felbocsátott rakéta egyórás űrrepülés után, tervezett vízre érkezésének helyszíne, az Indiai-óceán felett lépett vissza a légkörbe hiperszonikus sebességgel, amikor az irányítóközpont elvesztette vele a kapcsolatot.

Néhány perccel később a SpaceX megerősítette, hogy az űrhajó „elveszett”,

azaz a légkörben feltehetően elégett vagy darabjaira hullott, esetleg az óceánba zuhant.

A csütörtöki kísérlet mérföldkőnek számít, mivel a Starship újabb próbarepülésének számos kitűzött célját teljesítette.

Tisztázatlan okból azonban a SpaceX kihagyta a kísérlet egyik fő célját,

és nem próbálta újraindítani az űrben a Starship egyik Raptor hajtóművét, ami a cég vezetése szerint kulcsfontosságú lenne a jövőbeli, teljes sikerhez.

Elon Musk a szintén a tulajdonában álló X közösségi oldalon gratulált csapatának, és azt írta: „A csillaghajó elviszi az emberiséget a Marsra”. A cégnek Bill Nelson, a NASA vezetője is elismerését fejezte ki az X-en a „sikeres tesztrepüléshez”.

A tesztet élőben közvetítették többek közt az X-en is.