Újabb funkcióval bővülhet az Instagram

GettyImages-1773274748
2024.04.13. 19:32
Új funkciókon dolgozik az Instagram a fiatalok védelme érdekében: már a privát üzenetben küldött meztelen fotókat is kitakarná az oldal, ráadásul visszavonható lenne a képküldés is. Emellett nemcsak küldésnél, de beérkezett leveleknél is figyelmeztet majd az oldal, hogy a tartalom nem gyerekeknek való.

Egyre több intézkedést vezet be az Instagram a fiatalkorúak védelme érdekében, ennek a legújabb mérföldköve lehet, hogy már a privátban küldött meztelen fotókat is el fogja homályosítani az oldal, és egy újabb kattintással lehet majd megnézni a valódi tartalmat. 

A platform ezzel párhuzamosan egy figyelmeztetést is küld arról, hogy nem muszáj reagálni a felvételre, illetve egy gyorsgomb is rendelkezésre fog állni a feladó azonnali blokkolására.

Ezzel azt akarja elérni a cég, hogy a „sextortion” bűncselekmények száma csökkenjen. A „sextortion” arról szól, hogy pucér képeket csalnak ki valakitől, majd azzal zsarolják, hogy közzéteszik azokat a nagy nyilvánosság előtt. Emellett ez az új funkció arra is lehetőséget ad, hogy a kéretlen meztelenkedést nem fogja látni a felhasználó, illetve kétszer is átgondolhatja, hogy valóban rákattint-e az érkezett tartalomra.

Nemrég ítéltek el két nigériai férfit, akik egy 17 éves fiútól csaltak ki képeket, majd öngyilkosságba kergették.

A cég szerint jó lesz arra is az új funkció, hogy a „scammerektől” – akik kéretlenül küldenek pucér képet, hogy ezzel csaljanak ki a másik féltől egyet válaszüzenetben – kapott üzenetekre kattintás előtt kétszer is meggondolja majd az ember, hogy szüksége van-e arra, hogy belemenjen egy ilyen „beszélgetésbe”.

A 18 év alattiaknál automatikusan be lesz kapcsolva a funkció, a felnőtteket pedig ösztönözni fogják, hogy használják. Ezenkívül a kép küldése előtt is lesz egy figyelmeztető üzenet, hogy biztos el akarja-e küldeni az illető, illetve

egy visszavonás funkciót is beépítenek, viszont ez nem fogja megakadályozni, hogy a fogadó fél képernyőképet készítsen a tartalomról – feltéve, ha elég gyorsan reagál.

Egy olyan megoldáson is dolgozik a Meta, amely segít azonosítani a szexuális zsarolásokban részt vevő fiókokat, ahol pedig ez a gyanú felmerül, azok a profilok nem írhatnak majd üzenetet kiskorúaknak, hiába ismerősök. Ugyan idegenek már így sem írhatnak üzenetet kiskorúaknak, de az új funkcióval még biztonságosabbá válik a platform a fiatalok számára.

(Borítókép: Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images)

 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM