18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Összefogtak a mesterséges intelligenciával foglalkozó nagyvállalatok a pedofil tartalmak ellen

2024.05.06. 12:40
Egyre több, mesterséges intelligencia felhasználásával generált pedofil tartalom kering az interneten, emiatt a technológiát alkalmazó nagyvállalatok régóta szabályozást sürgetnek. Most összefogott a Meta, a Google, a Microsoft és az OpenAI, és kidolgoztak egy ajánlást a mesterségesintelligencia-eszközöket, keresőmotorokat és a közösségi oldalakat fejlesztő cégek számára.

Ahogyan arról többször beszámoltunk, egy ideje szabályozó intézkedést sürgetnek a mesterséges intelligenciával (artificial intelligence, AI) foglalkozó nagyvállalatok az internet bizonyos bugyraiban, főként a dark weben keringő, AI-jal előállított pedofil tartalmak miatt. Ezért most a gyerekek jogainak védelmére tettek vállalást a világ vezető technológiai vállalatai, úgymint a Meta, a Google, a Microsoft és az OpenAI – írja a HVG

A világ vezető technológiai vállalatai a jövőben a gyermekek szexuális zaklatása és kizsákmányolása ellen lépnének fel a mesterséges intelligencia segítségével, egy, az All Tech Is Human és a Thorn nonprofit szervezetekhez kötődő kezdeményezéssel.

Utóbbi szervezet csak az Egyesült Államokban 104 millió, a gyerekek szexuális kizsákmányolását tartalmazó anyagról szerzett tudomást, amelyet a mesterséges intelligencia felhasználása csak még tovább súlyosbít.

Körültekintően kell megválasztani az adatkészletet

Az Internet Watch Foundation (IWF) brit szervezet – amely a gyermekbántalmazásról készült képeket távolítja el az internetről – azt közölte, a dark weben már terjed egy majdnem 200 oldalas kézikönyv a pedofilok között, ami útmutatást ad arról, hogyan lehet pedofil tartalmakat előállítani a mesterséges intelligencia segítségével. A bűnözők ezt szexuális zaklatásra és zsarolásra használják.

A Thorn és az All Tech is Human nemrég Safety by Design for Generative AI: Preventing Child Sexual Abuse címmel kiadott egy új dokumentumot, amely egyfajta ajánlás a mesterséges intelligencia-eszközöket, keresőmotorokat és a közösségi oldalakat fejlesztő cégek számára. A dokumentum figyelmeztet arra, hogy a cégek körültekintően válasszák meg az MI-t betanító adatkészletet, mellőzve a felnőttekkel kapcsolatos szexuális tartalmakat is. Továbbá arra kérik a vállalatokat, hogy távolítsanak el minden olyan hivatkozást, amely olyan oldalra mutat, ami segít a gyermekeket meztelenül ábrázolni.

A cégek vállalták, hogy elkülönítik a gyerekek és a felnőttek adatkészletét, így megakadályozva a kettő kombinálását. Emellett vízjellel látnák el a generált tartalmakat. 

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport