Magyarországról is látható volt a hullócsillag, ami valójában csak űrszemét

2024.08.26. 09:14
A Magyar Meteoritikai Társaság kamerarendszere videót rögzített arról a Starlink-műholdról, amely űrszemétként hullott a Földre vasárnap este. A működésképtelen fémhulladék hullócsillagként fénylett a szürkületi horizonton és a súrlódástól szétforgácsolódó test rendkívüli látványt nyújtott az arra érdeklődők számára.

Augusztus 25-én este, nem sokkal negyed 9 után érdekes jelenséget rögzítettek az égboltot figyelők Magyarország délnyugati tájain, ugyanis egy hullócsillagnak tűnő fénycsóva szelte át a sötétedő eget.

A valóság azonban sokkal kevésbé romantikus, ugyanis mindössze arról van szó, hogy a Starlink egyik műholdja lépett be a légkörbe (ezt szaknyelven reentrynek, vagyis újrabelépésnek nevezik), amelyről a hatalmas súrlódás miatt különböző kisebb darabok szakadoztak le, ettől pedig igen látványos képet festett a horizontra.

A Magyar Meteoritikai Társaság beszámolója szerint a jelenség erősebben ragyogott és jobban látható volt, mint a Vénusz legnagyobb fényességében. Bár a visszaeső műhold – amelyről már egy órával korábban tudták a szakemberek, hogy le fog zuhanni – meg sem közelítette Magyarország határát, a tiszta időnek köszönhetően mégis erőteljesen, szabad szemmel is látható volt.

A társaság által közölt térkép szerint Zágrábtól délre húzott el az égbolton a Starlink műholdja.

Mi az az űrszemét?

Az űrszemét, más néven kozmikus hulladék, mindazon mesterséges eredetű tárgyak neve, amelyek a világűrben keringenek, és már nem hasznosíthatók és nem hozhatók működőképes állapotba. Ezek a tárgyak főleg a mesterséges holdak és űrállomások kisebb-nagyobb levált darabkái, alkatrészei, valamint használaton kívüli műholdak, alacsony Föld körüli pályán maradt utolsó rakétafokozatok és az űrséták, szerelések során elszabadult eszközök, amelyek együttesen alkotják a kozmikus hulladékot.

A jelenségről felvételt is készített a társaság által üzemeltetett teljeségbolt kamerás Magyar Tűzgömbkamera Hálózat, annak is a bajai állomása. A felvételen az látható, amint a képernyő bal felső sarkában elsuhan az égő mesterséges égitest, hosszú fénycsóvát húzva maga után. A videót a fenti linken tudják megnézni.

Egy-egy ilyen becsapódás járhat súlyosabb következményekkel is. Ahogy arról beszámoltunk, egy floridai házat szinte teljesen lebontott egy, a Nemzetközi Űrállomásról leszakadó és a földi légkörbe visszahulló darab.